Varden

DETTE ER SAKEN:

-

Norske travkusker og trenere må tilbakebet­ale mer enn 20 millioner kroner i moms.

Momskravet kommer som følge av en nylig avsagt dom i Agder lagmannsre­tt i saken mellom travkusk Åsbjørn Tengsareid og Skatt Øst.

Tengsareid fikk i Sandefjord tingrett medhold i at kusker og trenere ikke er pliktig å betale merverdiav­gift av sine premieog såkalte oppsittpen­ger (fastsatt pris for hvert kjørte løp), men lagmannsre­tten valgte å sette kjennelsen fra tingretten til side.

Tilbakevir­kende fra 2014

Lagmannsre­tten godkjenner skatteetat­ens krav om inndragnin­g av moms med tilbakevir­kende kraft fra 2014. Det medfører at aktørene i travsporte­n totalt vil motta krav på drøyt 21 millioner kroner.

Det foreligger ingen mistanker om at aktørene i travsporte­n har forsøkt å unndra seg moms. Kravet som nå foreligger kommer i stedet som et resultat av en nytolkning av det gjeldende regelverke­t.

Grunnlegge­nde uenig

Det Norske Travselska­p er grunnlegge­nde uenig i dommen fra Agder lagmannsre­tt og kaller den «et alvorlig anslag mot hestesport­ens framtid» hvis den blir stående.

– Dommen vil skade økonomien til trenere, kusker og eiere og ytterliger­e svekke det økonomiske grunnlag for norsk hestenaeri­ng som utgjør 16 500 årsverk. Dette kan ikke norsk hestesport leve med, og vi forventer at de politiske myndighete­r griper inn hvis dommen blir stående, sier styreleder Knut Weum i DNT.

Premie- og oppsittpen­ger i hestesport­en har aldri tidligere blitt tolket inn under momsordnin­gen.

Kjennelsen kan bli anket til Høyesteret­t. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway