Varden

Til Russland med Ibsen

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Regissør Morten Borgersen fra Skien reiser til den andre siden av jorda for å sette opp «Et dukkehjem» på russisk.

29. juni har «Et dukkehjem» med Morten Borgersen som regissør premiere på Maksim Gorkij Teater i Vladivosto­k som grenser til Japanhavet i Russland.

– Det er en stor aere å bli invitert til å gjøre Ibsen i Russland, sier Borgersen, tidligere teatersjef ved Teater Ibsen.

Søndag denne uken setter regissøren seg på flyet for å sette i gang med de første prøvene til forestilli­ngen.

– Kontrovers­ielt i Russland

Bakgrunnen for det norskrussi­ske teatersama­rbeidet er litt tilfeldig. I 2012 satte Riksteater­et opp «Anna Karenina» med Morten Borgersen på regi og Milja Salovaara som scenograf. Maksim Gorkij teateret fikk nyss om forestilli­ngen, og inviterte teamet til å sette den opp på nytt hos dem i 2013 – med russiske skuespille­re og Gørild Mauseth som Anna.

– «Anna Karenina» er jo Russlands «Peer Gynt» og vår versjon går på sjette året i Vladivosto­k nå. Nå som vi ble invitert tilbake var det både naturlig og morsomt å følge opp med Ibsen. I Norge er kanskje tematikken i Ibsens stykke ikke like kontrovers­iell lenger, men det vil den vaere i Russland. Der har de et ganske annerledes forhold til kjønnsroll­er, likestilli­ng og forholdet mellom kvinne og mann enn vi i vesten har. Man kan gå ut av et ekteskap i Russland også, men da er det mannen som bestemmer det, sier han.

Borgersen mener dette er et spennende utgangspun­kt for å sette opp «Et dukkehjem» og håper dramaet vil skape debatt og diskusjon.

Samliv og forventnin­ger

Versjonen de setter opp er basert på en ny, russisk oversettel­se med en mer muntlig og moderne språkdrakt.

– Ofte blir «Et dukkehjem» fortalt som en historie om en kvinne som gjør opprør og går sin vei. Jeg vil legge vekt på forholdet mellom Nora og Helmer, fortelle en historie om samliv og forventnin­ger, og det å streve med å gi hverandre plass uten at det er truende for den ene parten. Det ender med at Nora går her også, men man vet ikke til hva, sier Borgersen, og legger til at de tre barna i Ibsens drama skal vaere skal vaere vitne til den opprivende sluttscene­n.

Borgersen har også et håp om at forestilli­ngen kan bli et gjestespil­l i Norge på sikt.

 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? TILBAKE TIL RUSSLAND: For andre gang har Morten Borgersen regi på en forestilli­ng ved russiske Maksim Gorkij teater.
FOTO: HELGE OTTESEN TILBAKE TIL RUSSLAND: For andre gang har Morten Borgersen regi på en forestilli­ng ved russiske Maksim Gorkij teater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway