Varden

Nyforlovet med Norge

Suzanne Brøgger hadde med seg en «norsk skjebnehis­torie» om Ibsens barnebarn, da hun besøkte Skien i går.

- Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

▶ Etter den time lange samtalen med Vigdis Hjorth i storsalen i Ibsenhuset i går, samlet mange av de to hundre besøkende seg for å få autografen til den danske forfattere­n.

Feminist-legende

Etter debuten med «Fri os fra kaerlighed­en» i 1973, har hun helt klart vaert knyttet til feminismen.

– Den gang kalte de det «bekjennels­e slitteratu­r», som om vi kvinnene som skrev hadde noen synder vi måtte bekjenne. Nå heter det virkeligh etslittera­tur, sa Suzanne Brøgger i samtalen med Vigdis Hjorth.

For de som hadde møtt opp for å høre de to forfattern­e diskutere litteratur­ens reise inn i privatlive­t, feminisme eller en dansk forfatters blikk på Norge, ble kanskje kvelden skuffende.

Suzanne Brøgger er aktuell med ny bok i Norge for første gang på 20 år. I boken «Omelette norvégienn­e» forteller hun om sin reise i Norge, fra Sørlandet til Hamsuns barndomshj­em Hamarøy.

Brøgger fortalte at hun tok opp igjen sin forlovelse med Norge, etter at Erling Kagge overtalte henne til å skrive en bok om landet. Kagge er sønn av hennes tidligere norske redaktør gikk av med pensjon.

– Norsk uskyld

Brøgger kunne fortelle at hun nå har lagt til seg den «norske uskylden».

– Nå tror jeg på alt det andre forteller meg. Om det viser seg at de lyver, så er det mest synd på dem, sa Brøgger og fikk med seg god humring fra salen.

Samtalen med Vigdis Hjorth ble i stor grad preget av korte møter med personer og tema i hennes siste bok.

De var innom Sigrid Undset, Søren Kierkegaar­d, Ludvig Witgenstei­n. Et møte Brøggers egen søster, uten at forfattern­e gikk veldig tett på sine relasjoner.

– Møtene mine har stort sett vaert med mennesker på min egen alder, så dette er kanskje en beskrivels­e av Norge som kommer til å forsvinne. I går traff jeg talende nok en kvinne som jobber for å ta opp igjen grensene etter Kalmar-unionen. Det er spesielt at det er en norsk kvinne, men en nordisk tanke er kanskje ikke så fremmed lenger, sa Brøgger.

Norsk skjebnehis­torie

Tettere gikk de på skjebnen til barnebarne­t til Ibsen og Bjørnson, forfatteri­nnen Irene Ibsen Bille. Den vakre piken fikk ansiktet ødelagt av saltsyre som ung, og tok plastisk operasjon uten bedøvelse. Hun bosatte seg i Danmark, og er en av de mange felles interessen­e mellom Norge og Danmark Brøgger har funnet i sin nye bok.

 ?? ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS ?? FORFATTERM­ØTE: Suzanne Brøgger ble invitert til Skien og en litteraer samtale med Vigdis Hjorth.
ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS FORFATTERM­ØTE: Suzanne Brøgger ble invitert til Skien og en litteraer samtale med Vigdis Hjorth.
 ??  ?? LEGENDE: Anne Marie Tubaas sikret seg autografen til Suzanne Brøgger, som hun sier er en «levende legende».
LEGENDE: Anne Marie Tubaas sikret seg autografen til Suzanne Brøgger, som hun sier er en «levende legende».
 ??  ?? NORGE: Suzanne Brøgger skriver i sin siste bok om sin reise i Norge.
NORGE: Suzanne Brøgger skriver i sin siste bok om sin reise i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway