Varden

– Sjekk alltid pris hos

Det varsles om en vannlekkas­je hvert sjette minutt. Rørleggern­estor Viggo Wahl Pedersen råder alle til å sjekke pris, kvalitet og lovverk før installasj­oner.

-

Wahl Pedersen (67) er klar på at det kan bli dyrt med det han omtaler som «hobbyløsni­nger» når du skal utbedre eller moneter nytt vannanlegg i boligen. Like klar er han på at det lønner seg å sjekke pris på både materiell og arbeid med flere rørleggere.

– Det er en kjent sak at en det i bransjen opererer med relativt store påslag på materiellk­ostnadene. Nå er det blitt langt bedre enn tidligere, men jeg opplever fortsatt at enkelte kan operere med to og tregangen i påslag på enkelte materielld­eler. Det hører heldigvis til unntakene, sier mannen som utviklet vannstoppe­ren Viwa Watersafe.

Utbetaler fem milliarder i året

– Også timeprisen kan variere ettersom rørleggere også får leveransen på materiell eller de blir bedt om å bruke allerede innkjøpte deler. Noen fagfolk ønsker heller ikke å gjøre jobbene med materiell de ikke selv leverer og har kvalitetsk­ontroll på. En tommelfing­erregel er at dagens priser for rørleggere med fagbrev ligger på rundt 700 kroner timen pluss moms. Jeg vil anbefale alle å bruke godkjente rørleggere med ansvarsret­t i Norge.

– Hvorfor er det viktig å ha ansvarsret­t i Norge?

– Jo, det er fordi feil og mangler kan koste dyrt om det oppstår en lekkasje på et røranlegg, som viser seg å ikke vaere forskrifts­messig utført. Det er jo en grunn til at du går fire år i laere før du får fagbrev som rørlegger i Norge. Det meldes en vannlekkas­je hvert sjette minutt, og forsikring­sselskapen­e utbetaler fem milliarder i året i erstatning­er etter vannskader. Det er mange eksempler på forsikring­stakere som har fått vesentlig avkorting av forsikring­ssummen på grunn av installasj­ons- og materiellf­eil.

Har bedre kontroll på vannet

Trenden i Norge er at det nå går mot mer og mer åpne vannanlegg – også i boliger. I en lang periode har det vaert et ønske å ha mest mulig skjult i vegger og gulv. – Hvorfor denne trenden?

– Med et åpent anlegg har du bedre kontroll på vannet og eventuelle lekkasjer. Alt materiell produsert for Norge har høy standard og tåler høyere trykk en mye av det som er produsert for andre land med mindre strenge krav til kvalitet og kontroll, likevel kan det på alle anlegg før eller siden oppstå en lekkasje. Inne i veggen ser du ikke tegnene på korrosjon (taering på materialer ved kjemiske eller elektrokje­miske reaksjoner) før det er for sent. Det er mange områder i Norge med jernholdig drikkevann, som kan føre til lekkasjer over tid, forteller mannen, som ofte omtales som rørleggerf­agets Petter Smart med flere oppfinnels­er på CV-en.

Strengere krav innført i 2017

Siden juli 2011 er det den byggteknis­ke forskrifte­n TEK 10 som har vaert gjeldende kravspesif­ikasjoner for bygg i Norge. I 2017 ble det innført et nytt forskrifts­sett kalt TEK 17. Myndighete­ne har både lempet på og innskjerpe­t krav.

– TEK 17 stiller enda strengere krav til blant annet røranlegg i boliger og testfunksj­oner opp mot vannanlegg, sier Wahl Pedersen.

– En av hovedendri­ngene er at det ikke lenger er lov å gå inn på eksisteren­de rørsysteme­r tilkoblet offentlig vann uten fagbrev. Det er mange huseiere som tidligere selv har utført noe vedlikehol­d og utskiftnin­ger på vannanlegg i sine boliger. Nå er det ikke tillatt.

Alltid noen som vil prøve seg

– Litt tilbake til priser. Har du flere råd til privatpers­oner?

– Det er viktig å vaere litt pris- og kvalitetsb­evisst. Be om forhåndspr­is på materiell og arbeid – og gjerne av flere rørleggere på den samme jobben. Det er lett å sjekke ut prisnivået på veldig mye på nett i dag. Da er det viktig at du sjekker identiske varer. Det er alltid noen som vil prøve seg med litt for høye priser. Generelt er det slik at god kvalitet koster mer enn mindre god kvalitet. Noe av det vanskeligs­te er jo alltid å vurdere kvalitet opp mot pris. Da kan det vaere nyttig å spørre en med kunnskap om bransjen og kvalitetsk­rav.

– Et annet godt råd er å unngå bruk av ikke godkjente installatø­rer og tilbydere som benytter seg av svart arbeid. Det kan bli dyrt å ikke ha papirene på vannanlegg­et i orden, mener Wahl Pedersen.

 ??  ?? LØNNER SEG: Rørlegger Viggo Wahl Pedersen har jobbet 50 år i bransjen og
LØNNER SEG: Rørlegger Viggo Wahl Pedersen har jobbet 50 år i bransjen og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway