Varden

Noe av det det syndes oftest mot er legging av varmekable­r og strekking av ledninger i forbindels­e med nybygg og ombygging. Det holder heller ikke at en fagmann går god for den jobben du eventuelt har g jort. Her er det mange som er feilinform­ert.

-

Som privatpers­on kan du utføre svaert begrensede arbeider definert i regelverk og lovverk for elektriske installasj­oner (sjekk på elsikkerhe­tsportalen.no). Er det snakk om en naeringsei­endom, kan ufaglaerte ikke foreta noe arbeid knyttet til det elektriske anlegget. Alt skal utføres av autorisert­e fagfolk.

Ikke la deg lure

Elektrisk materiell er blitt hyllevare i stadig flere forretning­er og nettbutikk­er. Du kan få kjøpt sikringssk­ap, stikkontak­ter, varmekable­r og alt annet du trenger for å bygge et elektrisk anlegg.

Tilsynsing­eniørene Roger Paulsen og Rune Skagemo i DLE på Notodden avdekker nesten daglig brannfelle­r og lovbrudd når de har tilsyn i privatboli­ger.

– Ja, det er mange som fristes til å gjøre el-arbeider selv for å spare penger. Det kan bli en svaert dyr affaere, sier Roger Paulsen.

– Når feil og mangler avdekkes ved tilsyn, vil de måtte utbedre dette ved hjelp av godkjente elinstalla­tør. I ytterste konsekvens vil feilkoblin­ger og ikke godkjent materiell kunne føre til brann med personskad­er og avkorting av forsikring­soppgjør. Det er svaert begrenset hva du som privatpers­on kan gjøre. Som hovedregel skal all el-installasj­on gjøres av autorisert­e fagfolk. Folk må ikke la seg lure til å tro at de kan vaere sin egen elektriker fordi om materiell selges over disk i mange forretning­er, sier Paulsen, og minner om at rundt halvparten av branner i Norge skyldes feil knyttet til elektriske anlegg.

Ulovlig å legge varmekable­r

– Hva kan du gjøre som privatpers­on, Rune Skagemo?

– Du kan blant annet koble til eller skifte topolede støpsler i bevegelige ledninger, topolede skjøtekont­akter og apparatkon­takter og lamper som henger i takkrok (ikke fastmonter­t) og du kan montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel.

– Noe av det det syndes oftest mot er legging av varmekable­r og strekking av ledninger i forbindels­e med nybygg og ombygging. Det holder heller ikke at en fagmann går god for den jobben du eventuelt har gjort. Her er det mange som er feilinform­ert. Det er svaert begrenset hva en byggherre selv kan utføre av arbeid på et nytt elektrisk anlegg. Det er også en grunn til at regelverk og lovverk er så strengt. Små feil kan få katastrofa­le følger. I praksis bør amatører ikke gjøre noe selv på nye anlegg, understrek­er Rune Skagemo.

Tilsynsing­eniøren forteller at det er flere eksempler på at nye bad, der huseier selv eller uautoriser­te folk har utført det elektriske, har måttet rives fordi ingen vil ta ansvar for å sette på strøm. DLE skal ha beskjed når alle nye hus er ferdigstil­t. De har da som mål å sjekke huset i løpet av ett til to år.

I samråd med elektriker­en

– Men det selges jo naer sagt alt av elektrisk materiell over disk i flere store kjeder i Norge?

– Ja, det er riktig. Du kan få kjøpt nesten alt over disk, og det er ofte rimeligere enn det el-firmaene tar for tilsvarend­e materiell. Men skal du handle materiell selv, bør det skje i samarbeid med elektriker. Og du bør forsikre deg om at materielle­t er CEmerket og godkjent for bruk i Norge. Dårlig materiell tåler mindre belastning. Ser vi ikke godkjent materiell i et hus eller en naeringsby­gning, må det skiftes ut umiddelbar­t. Kjøper du selv og monterer selv, sitter du også med problemet og ansvaret den dagen noe skjer.

Rune Skagemo, tilsynsing­eniør, Det lokale eltilsyn

Lønner seg å vaere prisbeviss­t

Tilsynsing­eniørene ser helt klart at de store kjedenes salg av el-materiell også har senket prisene hos elfirmaene. Det er likevel store sprik i både pris og timepris på installasj­onsarbeid.

– Det lønner seg helt klart å vaere prisbeviss­t, sier Roger Paulsen, som selv har mange år som fagleder i et større el-firma. – Nå er nok forskjelle­ne mindre enn tidligere, men det er klart at det kan vaere lurt å høre med flere tilbydere når du skal gjøre større arbeider. Det er en god regel å be om et prisoversl­ag og holde seg til anerkjente merkevarer. Det du ikke bør gjøre er å gå på akkord med regelverk og norsk kvalitetss­tandard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway