Varden

Lykkelig som liten

Fjelldalen gartneri er en av få selvstendi­ge blomsterak­tører i området. Trofaste kunder gjør at de ikke lider under konkurrans­en fra de store.

-

Jeg har faste kunder helt fra Bamble til Drangedal, og de betyr alt. At folk er fornøyd med de blomstene vi leverer fra år til år, gjør at jeg ikke trenger å vaere bekymret for konkurrans­en vår – hverken andre små eller de større og litt mer kommersiel­le, sier daglig leder Bente Gulløy Kittelsen.

Kort sesong

Varden er på besøk hos Fjelldalen gartneri noen uker før åpningstid. I år holder Bente åpent fra 1. mai til omkring sankthans, og over 25.000 planter skal selges ut til kunder over hele Telemark. Sammen med fire andre hjelpere gjør hun seg klar for storinnryk­ket i den hektiske og korte sesongen.

– Det er mye kjaerlighe­t som går inn i alle disse plantene, og det tror jeg er litt av styrken vår. Vi har mer tid til å knipe dem og optimalise­re både størrelsen og uttrykket. Også er det jo også veldig gøy å kunne ta inn akkurat det jeg selv ønsker, sier hun.

Bente er også opptatt av å gi kundene noe som ikke er like lett å få tak i andre steder. Dyrke det selvstendi­ge, rett og slett.

Mer grønnsaker

– Ja, siden jeg for eksempel slipper unna frakt i store lastebiler, har jeg jo også større mulighet til å lage større blomsterop­psatser i potter her i gartneriet. Det har jeg fått inntrykk av at folk ønsker.

– Hvilke andre blomster er populaere hos kundene?

– Det er jo alltid noen blomster som står øverst på ønskeliste­n. Slik som Hortensia og Surfinia. Hvis jeg ikke har dem, kan jeg vel bare glemme å få mange av kundene hit i det hele tatt, ler Bente og fortsetter: - Ellers merker jeg at det er mer in med blomster generelt for tiden. Folk vil ha det fint i hagen sin, og liker å stelle ute. Det er også en økende etterspørs­el etter grønnsaker.

Selv om Fjelldalen Gartneri ikke opplever de store konkurrans­eulempene ved å vaere liten og selvstendi­g, er det noen ting som kan vaere utfordrend­e. For eksempel når store kjeder setter ned prisen mot slutten av sesongen.

– Ja, det har kommet folk innom og forventet at vi har satt ned prisen på blomstene våre. Da må jeg som regel bare beklage og si at det ikke gjelder oss, sier den daglige lederen.

Vaeret

Andre utfordring­er, som både store og små kan kjenne seg igjen i, er vaeret. Hvis mai måned er regntung og folk ikke ønsker å vaere ute og stelle i hagen, stopper jo ikke blomstring­en opp inne hos gartnerien­e.

– Vi håper jo alltid at vaeret jobber i vår favør som gartneri. Det blir mye kniping her inne hvis kundene venter med å kjøpe blomster på grunn av dårlig vaer, sier Bente.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway