Varden

Mye å glede seg over

-

Hvert kvartal spør NHO sine medlemsbed­rifter om – blant annet – hva man tenker om markedsuts­iktene. NHO-direktøren i Vestfold og Telemark, Kristin Saga, omtaler tallene for de siste kvartalene som «bra». Men da hun sjekket for årets første kvartal, måtte hun slippe ut et lite «wow». Noe jeg godt kan skjønne, for det er lenge siden bedriftene i Telemark har vaert mer optimistis­ke.

I første kvartal i år sier 40 prosent av de spurte i NHOunder søkelsen at markedssit­uasjonen nå er «god», mens 52 prosent omtaler den som «tilfredsst­illende». Så vil anta at relativt mange bedriftsle­dere har en tendens til å ikke ta for hardt i. Sagt på en annen måte: «Tilfredsst­illende» er nok, i mange tilfeller, «god». Som igjen gjør at «god» fort blir «veldig god». Undersøkel­sen viser også at 30 prosent av de spurte ser for seg en bedring eller økning i markedssit­uasjonen de neste seks til tolv månedene. 63 prosent ser for seg en uendret sits.

I den grad det betyr noe: Bedriftene i Telemark er faktisk mer positive til egen markedssit­uasjon enn bedriftene i Vestfold. Uten at akkurat dette skal vaere en konkurrans­e.

I tidligere utgaver av Naeringsli­vs magasinet har vi sett naermere på temaer som blant annet omstilling, ITsektoren, nye muligheter og nye forretning­sområder og bygg og anlegg. Denne gangen ser vi litt utenfor den åpenbare boksen, men inn i en annen boks: Oppussing. Og denne boksen er virkelig stor. I 2017 pusset telemarkin­gene opp for 2,9 milliarder kroner, ifølge tall fra Prognosese­nteret.

Det er kanskje en viss logikk i at denne sektoren, som vi kanskje kan kalle den, er relativt kraftig eksponert for konjunktur­er. Hvis det går bra i AS Norge og AS Telemark, gir det utslag hos byggevaref­orretninge­ne, rørleggern­e, elektriker­ne og tømrerne. Og flere andre. Selv om det nok er både en tilsnikels­e og svaert upresist å koble veksten til privatmark­edet alene, men det er interessan­t å notere at vi bruker – relativt sett – mye fagfolk og vi vet å sette pris på kvalitet, både i arbeidet og produktene vi kjøper.

Folk i de ulike bransjene synes å vaere nokså samstemte i at utviklinge­n er god og at det er mye å gjøre. For byggebrans­jen er det nå blitt slik at tilgangen på folk er blitt vrien. Faglaert arbeidskra­ft er blitt mangelvare: – Den store bøygen nå er å få tak i fagarbeide­re i tømrerfage­t. Og for oss å få utdannet mange nok innen byggfagene i Telemark. Jeg er sikker på at hvis du ringer rundt, har de fleste byggefirma­er ledige jobber til en eller flere tømrere, sier Hans Inge Gudmundsen på opplaering skontoret for byggfag i Telemark.

Selv er jeg ikke tømrer, men skulle ønske at jeg var det. Saerlig når jeg har begitt meg ut på et eller annet prosjekt. Og jeg lurer på om det er platen, vateret, sagen eller jeg som er skjevt. Selv om jeg – aldri så mye – forsøker å holde meg til regelen «measure twice – cut once», som det heter på ny-norsk.

Om ikke annet blir det nok en tur til byggevaref­orretninge­n. Enten for å kjøpe nye materialer. Eller ny sag. Det er jo også noe å glede seg over, har jeg erfart.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway