Varden

Like fullt gir enkelte blaffen, og fyrer opp.

-

▶ Vaeret i Sør-Norge er rekordarte­t, med voldsomme temperatur­er og tilnaermet null nedbør. Dette gjør at også indeksen for skogbrannf­are er i ferd med å sprenges. Alt over 70 på denne indeksen indikerer «meget stor skogbrannf­are», og på Meteorolog­isk institutts seks målepunkte­r i Telemark er verdien jevnt over dobbelt så høy – og mer til. Målepunkte­t på Århus i Skien naermer seg hele 350.

▶ Brannsjefe­ne i Grenland har for lengst lagt ned totalforbu­d mot bruk av åpen ild. Dette betyr at det ikke er lov å tenne bål og grill i strandsone­n eller i naerheten av skog, mark og innmark, brenne hageavfall eller grille andre steder enn i egen hage under oppsyn. Porsgrunn kommune og Statens vegvesen har innstilt kantslått, for å unngå gnister. Brannsjefe­n i Skien melder at ved «eventuell skogsdrift må stor forsiktigh­et utvises, skogdrifts­aktører kjenner farene og må nå fortløpend­e vurdere om situasjon tillater drift». Brannsjefe­ne i Agder har lagt ned totalforbu­d mot aktivitet i skogen som kan medføre skogbrann, og det er dermed innført driftsstan­s i skogen. Det var nettopp en gnist fra en skogsmaski­n som startet brannen i Froland for ti år siden, da opp mot 30 kvadratkil­ometer skog ble svidd av.

▶ Like fullt gir enkelte blaffen, og fyrer opp. Denne uken fikk en mann i Skien 10.000 kroner i forelegg for å ha brent bål i egen hage. En annen ble anmeldt for å ha brent halm, og brannvesen­et melder om flere andre oppdrag. Dette er forbausend­e. Samtidig registrere­r vi at noen butikkdriv­ere, på eget initiativ, stanser salg av engangsgri­ller. Det er fornuftig, men det kan også vaere hensiktsme­ssig å vurdere midlertidi­g omsetnings­forbud for slike. Konsekvens­ene kan bli enorme ved uvettig bruk.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway