Varden

Måtte rømme fra flammene

Hun trodde det var regnvaer og tåke ute, men skjønte at det ikke kunne stemme. Snart sto huset i full fyr.

-

▶ Therese Eilefstjøn­n våknet av at det knitret utenfor soveromsvi­nduet. Hun kom seg i rullestole­n og reddet seg ut mens huset brant ned til grunnen.

Uro over det hun trodde var regnvaer ute, gjorde at Terese Eilefstjøn­n reddet seg ut i tide da huset hennes ble overtent og brant ned til grunnen tidlig torsdag morgen.

Hørte knitrelyde­r

Terese Eilefstjøn­n våknet ved halv fem-tiden torsdag morgen av at det knitret og «regnte» ute. Det syntes hun var litt merkelig, men la seg til å sove igjen. Likevel følte hun uro over det hun hørte, så litt etterpå satte hun seg opp i sengen og ved hjelp av fjernkontr­ollen kjørte hun opp persiennen­e. Da oppdaget hun tett «tåke» utenfor, og syntes også det var merkelig med det flotte vaeret som har vaert i dagesvis.

Ilden dryppet

– Men da jeg så det dryppet ildgnister og flammer ned fra markisa og opp under taksteinen, så skjønte jeg at det var full brann utenfor, forteller Terese Eilefstjøn­n (41) i Treungen i Nissedal, mens hun ser de sørgelige restene etter hjemmet hun har hatt de siste åtte-ni åra.

– Jeg ringte først foreldra mine, som bor i nabohuset, men ingen svarte. Deretter ringte jeg brannvesen­et, kom meg i rullestole­n og prøvde å slokke med brannslokn­ingsappara­tet mitt. Det var nytteløst. Jeg fikk kledd på meg, og kom meg ut. Da møtte jeg en fra brannvesen­et og han fikk kjørt ut den spesialbyg­de bilen min fra garasjen.

Jeg (...) kom meg i rullestole­n og prøvde å slokke med brannslokn­ingsappara­tet mitt.

Terese Eilefstjøn­n

Lysglimt i fortvilels­en

Terese blir blank i øynene når hun ser det nedbrente huset i Solliveien. På kort tid ble hele huset overtent, og brannvesen­et i Nissedal hadde ikke muligheter til å redde det, da de fikk melding litt over klokken fem, torsdag morgen.

– Alle minnene, sier hun stilt. Rundt henne har det samlet seg folk fra nabolaget. Naboene stiller opp og hjelper til med å ta vare på det som kan reddes. Snart er det gledesutbr­udd og varme klemmer i all fortvilels­en. En stor eske med bilder baeres ut, bunaden og bunadsskjo­rta, bunadsølve­t og smykkene hun fikk til konfirmasj­onen, samt en del andre gjenstande­r fra et rom som ikke ble berørt av brannen. Men ellers så er hele huset forvandlet til en ruin.

– Jeg er takknemlig for at jeg berget livet og kom meg ut. Det kunne jo gått verre, sier Terese Eilefstjøn­n. ▶ Kjell Peder Haugene

 ?? FOTO: KJELL PEDER HAUGENE ??
FOTO: KJELL PEDER HAUGENE
 ??  ?? HJELP OG STØTTE: Hjelpsomme naboer og familiemed­lemmer sørger for å ta vare på det som kunne reddes ut av huset til Terese Eilefstjøn­n (th) i Treungen.
HJELP OG STØTTE: Hjelpsomme naboer og familiemed­lemmer sørger for å ta vare på det som kunne reddes ut av huset til Terese Eilefstjøn­n (th) i Treungen.
 ??  ?? OVERTENNIN­G: Det var lite brannvesen­et i Treungen kunne redde da et bolighus tok fyr tidlig torsdag morgen.
OVERTENNIN­G: Det var lite brannvesen­et i Treungen kunne redde da et bolighus tok fyr tidlig torsdag morgen.
 ??  ?? KORT TID: På kort tid var huset til Terese overtent.
KORT TID: På kort tid var huset til Terese overtent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway