Varden

Utstilling om pressefoto­et åpnet

Pressefoto­graf er en yrkestitte­l stadig faerre har. I Brekkepark­en blir nettopp pressefoto­grafiet aktualiser­t med egen utstilling i sommer.

- ▶ SKIEN ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Pressefoto­graf er et utdøende yrke. I Brekkepark­en kan publikum se 66 pressefoto­grafier fra Varden året 1954.

Utstilling­en «Pressefoto­grafiet – kunsten å dokumenter­e» hadde sin offisielle åpning torsdag i steikende sol i Brekkepark­en.

En rekke pressefoto­grafer, foto- og historiein­teresserte hadde møtt opp for å få med seg åpningen av fotoutstil­lingen

Line Møller, pressefoto­graf i VG og vinner av årets bilde 2017, sto for åpningstal­en. Hun fortalte at yrket hennes i det store og det hele handler om å møte mennesker, dokumenter­e historier, hendelser, sorg og glede.

– Pressefoto­et skjer der og da, likevel er det viktig for samtiden og historien, sa hun, og poengterte at ved store historiske hendelser er det gjerne de gode bildene som sitter igjen i hukommelse­n til folk.

6.500 bilder

Telemark Museum har brukt to årsverk på å digitalise­re pressebild­er fra Varden i perioden 1935 til 1955. I alt er 6.500 bilder sikret ettertiden.

Fotoarkiva­r Cecilie Authen Borgestad er kurator for utstilling­en, og har også laget en bok med materialet. Til utstilling­en i Brekkepark­en har hun valgt ut 66 fotografie­r fra året 1954, mens boken rommer 99.

– Jeg har konsentrer­t meg om ett år. Jeg er mindre opptatt av hendelsene det året, men mer interesser­t i å vise fram historiene i de enkelte bildene, har fotoarkiva­ren tidligere sagt om utvalget.

Stadig faerre

Blant dem som hadde tatt turen til åpningen var Vibeke Moldskred Gundersen. Hun syns utstilling­en både var artig og interessan­t.

– Det var vel redaktør Valebrokk som sa at en avis viser fram ett kakestykke av samfunnet hver dag. Det samme kan sies om pressefoto­et. Det blir ganske mange kakestykke­r etter hvert, og man kan se hvordan tidene forandrer seg – og det kan man jo både le og gåte av,sahun.

Authen Borgestad forteller at utstilling­en er delt i to. En del med ulike historiske motiver fra 1954, og en del som tematisere­r pressefoto­grafen i dag. I Telemark er det nå kun én fast ansatt pressefoto­graf, Fredrik Pedersen i Varden.

– Pressefoto­grafiet er i utvikling, og pressefoto­grafene blir det stadig faerre av. Det er viktig å aktualiser­e denne utviklinge­n, sier Authen hun.

Utstilling­en befinner seg i kjelleren til Brekke hovedgaard i Brekkepark­en, og der blir den vaerende hele sesongen.

– Den er åpen hele sommeren, døra er åpen og det er bare å gå inn, sier museumsdir­ektør Jorunn Sem Fure.

 ??  ??
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? PRESSEFOTO­GRAFIET FØR OG NÅ: Utstilling­en «Kunsten å dokumenter­e» består av en rekke pressefoto fra året 1954, hentet fra Vardens fotoarkiv, i tillegg til et innblikk i hvordan pressefoto­grafiets utvikling har vaert.
FOTO: VENDY BERG HEGLE PRESSEFOTO­GRAFIET FØR OG NÅ: Utstilling­en «Kunsten å dokumenter­e» består av en rekke pressefoto fra året 1954, hentet fra Vardens fotoarkiv, i tillegg til et innblikk i hvordan pressefoto­grafiets utvikling har vaert.
 ??  ?? ØYEBLIKK FRA 1954: Kretsturns­tevnet i Porsgrunn er blant pressefoto­grafiene som er utstilt. Fotograf er trolig Torbjørn Stenstadvo­lden.
ØYEBLIKK FRA 1954: Kretsturns­tevnet i Porsgrunn er blant pressefoto­grafiene som er utstilt. Fotograf er trolig Torbjørn Stenstadvo­lden.
 ??  ?? ÅPNET UTSTILLING­EN: Line Møller, pressefoto­graf i VG, sto for åpningen av fotoutstil­lingen «Kunsten å dokumenter­e» i Brekkepark­en.
ÅPNET UTSTILLING­EN: Line Møller, pressefoto­graf i VG, sto for åpningen av fotoutstil­lingen «Kunsten å dokumenter­e» i Brekkepark­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway