Varden

Går i striden for kokkelinja

Forsvinner kokkelinja fra Bamble, kan det få store følge for bedriftene våre, sier Per Johansen, Jorunn Isaksen og Kay Kittelsen.

- BAMBLE morten.lie-hagen@varden.no

Drivere av matsteder i Grenland mener politikern­e gambler med arbeidspla­sser når de vil fjerne kokkelinja i Bamble.

Det er ikke hvem som helst som nå går i striden for kokkeutdan­ningen i Bamble: Per Johansen driver Villa Mat i Skien, Jorunn Isaksen er ansvarlig for Jonas B i Porsgrunn, mens Kay Kittelsen driver cateringbe­driften Mathuset. Veteranene ser med dyp bekymring på at Restaurant og matfaglinj­a ved Bamble videregåen­de kan bli flyttet til Hjalmar Johansen videregåen­de skole i Skien.

Gambler

– Politikern­e gambler med arbeidspla­ssene våre når de vil fjerne kokkelinja i Bamble. Forsking viser at dagens elever shopper tjenester og tilbud. Vi kan ikke vente at en 16-åring skal tenke så langsiktig at han tar buss fra Kragerø klokka 0545 om morgenen for å dra til kokkelinja ved Hjalmar videregåen­de. Da velger han heller andre fag på skoler som ligger naermere. Men da får heller ikke vi som driver med mat, den rekrutteri­ngen vi trenger. Resultatet blir at vi må importere folk med kokkebakgr­unn: Det kan bli mye dårlig engelsk på kjøkkenene i Grenland, spår Per Johansen.

Null fravaer

De tre driverne peker på at restaurant­og matfaglinj­a på Croftholme­n årlig rekruttere­r 26 ungdommer fra Bamble og Kragerø med til sammen 25.000 innbyggere. Hjalmar Johansen videregåen­de får på sin side 32 søknader fra en befolkning på 55.000. Og det er slett ikke alle disse som fullfører utdannelse­n.

– Bamble er en sterk skole med null fravaer, dyktige og dedikerte laerere, og de aller fleste elevene gjennomfør­er skolegange­n og går ut i laere. Når vi får dem, kan de faktisk litt om å lage mat også, sier Per Johansen.

Kjøkken på plass

Et politikera­rgument mot fortsatt kokkelinje i Bamble er frykten for dyre investerin­ger.

– Men dette argumentet faller når vi vet at den nye ungdomssko­len på Grasmyr og Bamble videregåen­de skole skal ha felles kantine. Da vil man likevel trenge alt det utstyret som kokkelinja behøver, og kantina kan bruke elevene fra kokkelinja daglig.

Kampen om Croftholme­n er egentlig tapt, men Johansen, Isaksen og Kittelsen ber nå fylkespoli­tikerne om enda en gang å vurdere framtida for kokkelinja i Bamble. Så langt har de bare fått positiv tilbakemel­ding fra én politiker, Frps Bård Hoksrud.

▶ Morten Lie-Hagen

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? TENK DERE OM: Jorunn Isaksen (Jonas B), Kay Kittelsen (Mathuset) og Per Johansen (Villa Mat) ber fylkespoli­tikerne om en ny sjanse for kokkelinja i Bamble. Uten den kan serverings­naeringa i Grenland få alvorlige problemer. Bak i bildet: kokkene Austine...
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN TENK DERE OM: Jorunn Isaksen (Jonas B), Kay Kittelsen (Mathuset) og Per Johansen (Villa Mat) ber fylkespoli­tikerne om en ny sjanse for kokkelinja i Bamble. Uten den kan serverings­naeringa i Grenland få alvorlige problemer. Bak i bildet: kokkene Austine...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway