Varden

Skal sykle 56 km - med armene

Marius Nielsen er rammet av sykdommen hereditaer spastisk paraparese – uten at det stopper han fra å drive med det han har lyst til.

- Pal.lundsholt@varden.no

Han har en sykdom som rammer beina - men det hindrer ikke 22-åringen i å delta i Telemark Tours.

Lørdag stiller 22-åringen fra Porsgrunn til start i sykkelritt­et Telemark Tours, som går fra Bø til Skien – på armsykkel.

– Ja, og jeg skal innrømme at jeg er litt spent. Jeg har aldri syklet så langt (56 kilometer) med en armsykkel før. Jeg syklet Telemark Tours for noen år siden, men det var på vanlig racersykke­l. Det her er noe ganske annet, sier Nielsen.

Rammer mellom 500 og 600

Hereditaer spastisk paraparese en sykdom som først og fremst angriper beina, men som også kan angripe armene.

– Hos meg har den heldigvis bare angrepet beina. Det gjør at jeg kan bruke armene og at jeg stort sett kan vaere med på det jeg har lyst til. Som for eksempel å sykle. Jeg kan fortsatt bruke beina til å gå litt, men stort sett bruker jeg rullestol når jeg skal noe, sier han.

22-åringen fikk påvist sykdommen, som rammer et sted mellom 500 og 600 personer på landsbasis, da han gikk i 10. klasse.

– Det var selvfølgel­ig tøft det, men jeg er sta og jeg bestemt meg tidlig for at sykdommen ikke skulle hindre meg i å drive med det jeg har lyst til å drive med – og det gjør den heller ikke, forsikrer Nielsen – med et smil om munnen.

100 kilometer i timen

For et års tid siden fikk han armsykkele­n som han skal bruke i lørdagens ritt.

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne sykkelen. Jeg er veldig glad i å sykle og jeg bruker den ofte, sier han.

Sykkelinte­ressen har han arvet fra sin far.

Ja, han er veldig interesser­t i sykkel, og den interessen har smittet litt over på meg. Han skal sykle sammen med meg på lørdag. Det gjorde han også sist, da jeg var med for noen år siden.

Spørs om senior klarer å holde følge i år.

– Vi får se. Jeg har vaert oppe i rundt 100 kilometer i nedoverbak­ke. Det er fort, men jeg føler at det var trygt og at jeg hadde god kontroll. Det ble gjort på en avsideslig­gende vei, og det kommer nok ikke til å gå så fort på lørdag. Men fort kommer det nok til å gå, sier Nielsen og smiler.

Rullestolr­ugby

Men det er ikke bare sykkel som står på 22-åringens program. Til daglig diver han også med rullestolr­ugby.

– Jeg liker å holde meg i aktivitet og både sykling og rullestolr­ugby er noe jeg synes er veldig moro og som jeg kommer til å fortsette med i lang tid, sier Nielsen.

Sist han syklet Telemark Tours passerte han målstreken på rundt to timer. Målet i år er å naerme seg den tiden.

– Vi får se. Det hadde jo vaert moro det, og jeg har jo et lite mål om å klare det. Jeg gleder meg veldig, avslutter han.

Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne sykkelen. Jeg er veldig glad i å sykle og jeg bruker den ofte.

Marius Nielsen, klar for Telemark Tours på armsykkel

▶ Pål Lundsholt

 ??  ??
 ?? FOTO: PÅL LUNDSHOLT ?? GLEDER SEG: Marius Nielsen er klar for sitt andre Telemark Tours-ritt. Det første deltok han i for noen år siden med vanlig racersykke­l. I år deltar han med en armsykkel.
FOTO: PÅL LUNDSHOLT GLEDER SEG: Marius Nielsen er klar for sitt andre Telemark Tours-ritt. Det første deltok han i for noen år siden med vanlig racersykke­l. I år deltar han med en armsykkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway