Varden

Ser på eierskap

Skien bystyre setter ned en arbeidsgru­ppe med fem politikere som i løpet av 2019 skal se på kommunens eierskap.

- Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

▶ Eierskap var et stort tema i Skien bystyre torsdag kveld, både fordi eierskapsm­eldingen ble revidert og fordi bystyret holdt generalfor­samling for en rekke kommunale selskaper.

Kim Kise (Frp) hadde på forhånd varslet at han ville fremme forslag om en slik arbeidsgru­ppe. Nå ble det i stedet Rolf Erling Andersen (Ap) som fremmet et slikt forslag på vegne av SV, V, Mdg, KrF og sitt eget parti, og det ble etter et gruppemøte enstemmig vedtatt.

Skien var føre var, minnet Andersen om.

Politikere i styrer?

– Vi var en av de første kommunene som fikk en eierskapsm­elding. Nå er 10 prosent av all kommunal virksomhet i Norge organisert gjennom selskaper.

– Vi folkevalgt­e er et representa­tivt utvalg. Jeg vil fraråde å ekskludere politikere fra styreverv, sa Hans Edvard Askjer (KrF), og Åse Gro Bakke (SV) sa seg enig i hvert ord han hadde sagt.

– Å sitte i styrer er for oss vanlige. De profesjone­lle klarer ikke alltid å lage gull av gråstein, sa Bakke.

Diskusjone­n om behov for mer profesjone­ll styrekompe­tanse forsatte likevel.

Splitte selskap?

Det blir mer administra­sjonskostn­ader av å splitte opp selskaper, advarte Bakke, som ikke delte bekymringe­n Kim Kise uttrykte i Varden torsdag, om at kommunale selskaper blander sammen samfunnsop­pdrag og kommersiel­l virsomhet.

Arbeidsgru­ppa skal etter det enstemmige bystyreved­taket se på det kommersiel­le kontra monopolvir­ksomheten til Skien Fritidspar­k KS og Ibsenhuset AS.

Eierskapss­ekretaer

Et forslag fra Signy Gjaerum (V) ble oversendt arbeidsgup­pa. «Arbeidsgru­ppa som skal gjennomgå kommunens eiermeldin­g, bes saerlig vurdere hvorvidt aktuelle tjenester bør organisere­s i eget selskap eller vaere etatstyrt.

▶ Organisasj­onsform og regnskapsf­øring i selskap.

▶ Opprette en valgkomite.

▶ Premisser for sammensett­ing av styrer.

▶ En «eierskapss­ekretaer». Dermed er langt fra siste ord sagt om eierskapet, selv om eierskapsm­eldingen i denne omgang ble godkjent, og fikk mye ros.

 ??  ?? FIKK STØTTE: Rolf Erling Andersen (Ap) fikk bystyret seg
FIKK STØTTE: Rolf Erling Andersen (Ap) fikk bystyret seg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway