Varden

Fyresdal-vann skipes til Kina

- Tore.o.moen@varden.no

Hos Telemark kildevann i Fyresdal produseres vannflaske­r med merkenavne­t Fjord for salg i Kina og Thailand.

– Dette er første gang vi sender av gårde vann for noe mer enn vareprøver, forteller styreleder Bjørn Bunaes.

– Vi har i mange år jobbet sammen med en norsk-kinesisk gruppe. Sammen har vi utviklet et merke som heter Fjord. Det tar lang tid å etablere riktige kanaler i Kina og vi har sendt en konteiner i ny og ne, men dette er de første for ordinaert salg.

Enormt marked

Bunaes vet ikke hvor i Kina og Thailand flaskene kommer for salg og mener det ikke er stor sjans for at man som turist finner en av Fjord-flaskene i en butikk.

– Det som er helt sikkert er at Kina stadig har flere med god råd og som er opptatt av god helse og sunne produkter. Dette gjelder og mange andre land i Asia og felles for mange av disse er store forurensin­gsprobleme­r, sier Bunaes.

Rimelig transport

Et annet fellestrek­k for landene i sørøst Asia er den store vareekspor­ten til Europa. De mange returkonte­inere mulighet for rimelig frakt.

– Transportk­ostnaden blir på 30 til 45 øre per flaske, forteller Bunaes. Til sammenlign­ing koster transport 15–16 øre til Sverige.

Telemark kildevann eier ikke merkenavne­t Fjord og vet ikke hva en flaske vil koste i Thailand og Kina.

– Det blir en tilpasning til markedet. Voss vann klarte å etablere seg og har nå kinesiske eiere.

Fortviler over sukkeravgi­ft

For Telemark Kildevann var onsdagens reviderte statsbudsj­ett skuffende. Sukkeravgi­ften ble oppretthol­dt.

– Avgiften rammer all smakstilse­tning med søtning. I Fyresdal reduseres i september staben fra tretti til femten. Det er ille for dem som mister jobben. Politikern­e gambler med en stor naering i Norge, mener Bunaes.

– Det er rett og slett en skandale. Ap, LO og NHO virke ser det, men regjeringe­n lar KrF få gjennom sitt avgiftsøns­ke. Når finansmini­ster Siv Jensen drar fram 20 milliarder i skattelett­e tåkelegges fakta. Over hele landet bestiller folk drikke innenfor tollfrigre­nsen på 350 kroner. Man kunne i det minste opphevet den for produkter som får sukkeravgi­ften, sier Bunaes. ▶ Tore Øyvind Moen

 ?? ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES ?? EKSPORT: Styreleder Bjørn Bunaes gleder seg over salget til Asia, men volumene er foreløpig små.
ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES EKSPORT: Styreleder Bjørn Bunaes gleder seg over salget til Asia, men volumene er foreløpig små.
 ?? ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES ?? VANNKILDE: Flaskevann­et til Kina og Thailand kommer fra Telemark kildevanns egen kilde i Fyresdal.
ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES VANNKILDE: Flaskevann­et til Kina og Thailand kommer fra Telemark kildevanns egen kilde i Fyresdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway