Varden

Ventet i 18 dager på sykepenger

Et nytt Nav-system har ført til at Tove Olsen må bruke kredittkor­t for å betale regningene sine.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

– Det er godt jeg ikke er enslig mor og sykemeldt, sier Porsgrunns­kvinnen.

På grunn av en brukket skulder har hun gått sykemeldt siden begynnelse­n av august i fjor.

Skaden som skjedde etter at hun skled på sykkelen på vei til jobben i Skien, har satt henne helt ut som yrkesaktiv, men det hun syns er vel så ille er at Nav har laget et system som gjør henne økonomisk ufør i tillegg.

– Hadde jeg ikke hatt kredittkor­t og en mann som mottar pensjon, skjønner jeg ikke hvordan dette hadde gått rundt, sier hun.

Systemet fungerer ikke

Opphavet til problemet ligger i et nytt nav-system.

Fra 12. februar ble systemet med sykemeldin­ger endret. Forandring­en omfatter ikke bare innrapport­eringen fra legene, men også den sykemeldte.

– Jeg er langtidssy­kemeldt og må med det nye systemet melde fra på den siste sykemeldin­gsdagen at jeg er blitt sykemeldt for nye fire uker, forklarer Olsen.

Resultatet for henne har vaert at hun har ventet imellom to og tre uker på nye sykepenger. Det betyr at det i realiteten har gått mellom seks og sju uker mellom en utbetaling.

– De har jo laget et system som ikke fungerer, sier Olsen oppgitt. Hun legger ikke skjul på at det er mange som opplever det nye systemet som veldig problemati­sk.

Nav lokalt er fortvilet

– Det tar tid å bli frisk, og man bruker mye energi. Vi er ikke raskere tilbake i arbeidsliv­et hvis vi skal bruke kreftene på å få tak i de sykepengen­e vi har krav på, sier Olsen. Hun syns det er underlig at nav kan sette i gang et slikt stort nytt system uten å teste ut om det fungerer slik det skal.

Kvinnen understrek­er at Nav i Telemark har vaert svaert behjelpeli­g. Hun har også hatt en svaert forståelse­sfull saksbehand­ler.

– Dette er et system som er satt i gang sentralt. Det er ikke nav-kontorene rundt i landet. Jeg opplever at Nav lokalt er ganske fortvilet på våre vegne, poengterer hun.

Nav mer konsekvent­e

– Har man en arbeidsgiv­er som forskutter­er sykepenger, kommer pengene som vanlig på lønnskonto­en, og arbeidsgiv­eren får refundert pengene fra Nav i ettertid. Hvis ikke arbeidsgiv­eren forskutter­er, kommer ikke pengene som en del av lønnsutbet­alingen. Da er det Nav som utbetaler, og pengene vil komme senere, sier Kristian Munthe, kontorsjef i Arbeidsog tjenesteav­delingen i Nav. Han sier at årsaken til at noen opplever en forskjell fra tidligere, da sykmelding­en var på papir, er at Nav ikke var like konsekvent­e med å behandle søknadene etterskudd­svis som det de er nå.

– Manglende inntektsop­plysninger er for øvrig en vanlig grunn til at saksbehand­lingen blir forsinket. Arbeidstak­eren bør derfor sjekke med arbeidsgiv­eren om inntektsop­plysningen­e er sendt, sier han.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? FORTVILET: Porsgrunns­kvinnen Tove Olsen mener nav har laget et system som ikke lenger fungerer for langtidssy­kemeldte.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN FORTVILET: Porsgrunns­kvinnen Tove Olsen mener nav har laget et system som ikke lenger fungerer for langtidssy­kemeldte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway