Varden

– Kommunene har råd til barnehagek­ravene

Overskudd i kommuner som ikke innfrir den nye barnehagen­ormen, bør brukes til å betale for den, mener Frp. Konklusjon­en får KS til å reagere.

-

I bare fire av de 99 kommunene som ikke oppfyller bemannings­normen, er overskudde­t for lite til å finansiere den. Det viser 2017-tall fra kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS som Fremskritt­spartiet har satt sammen.

– Jeg mener de 99 kommunene, hvorav 46 er styrt av Arbeiderpa­rtiet, bør vaere villige til å sikre økt bemanning i barnehager. Og med overskudde­t i 2017 har de all mulighet til å gjøre dette, sier Frps utdannings­politiske talsperson Åshild BruunGunde­rsen til NTB.

Hun viser til at Bergen i fjor hadde et overskudd på 1,1 milliarder kroner, og at det vil koste kommunen 83 millioner å følge normen.

– Det viser at det er rom for å følge normen, dersom man evner å prioritere, sier Frp-politikere­n.

Bemannings­normen ble vedtatt i Stortinget torsdag og går ut på at det maks skal vaere tre barn under tre år per voksen og maks seks barn over tre år per voksen i norske barnehager fra 1. august i år.

I de pågående forhandlin­gene om revidert nasjonalbu­dsjett har KrF krevd 100 millioner ekstra til oppstarten i år.

KS: Må ha sunn økonomi

KS bekrefter tallgrunnl­aget Frp legger fram, men mener det blir altfor enkelt å kreve bruk at kommunenes overskudd til å innfri normen.

– Å argumenter­e mot varig fullfinans­iering av et statlig pålegg med at det er oppstått en overrasken­de engangsinn­tekt i 2017 har jeg veldig vanskelig for å se finnes god og saklig argumentas­jon for, sier Helge Eide, områdedire­ktør for interessep­olitikk i KS, til NTB.

Han peker på at 2017 var et spesielt godt år for kommunene på grunn av høyere skatteinnt­ekter, og på at det er små forventnin­ger om at kommuneøko­nomien blir like god i år og i årene fremover.

Eide minner om at kommunene bør ha et visst overskudd for å ha en sunn økonomi over tid. Det må tas hensyn til både når det gjelder varige inntektsre­duksjoner eller varig økte utgifter, som en slik bemannings­norm, understrek­er han.

Ap mener utspillet viser at Frp ikke forstår kommuneøko­nomi.

– Ingen ansvarlige kommuner vil bruke engangsinn­tekter på varige driftsutgi­fter. Det er å gamble med innbyggern­es penger, sier Aps utdannings­politiske talsperson Martin Henriksen.

– Regjeringe­n fortsetter ansvarsfra­skrivelsen og skyver regninga for sin egen bemannings­norm over på alle andre. Det er tafatt og lite ambisiøst, sier han.

KrF-krav

KrFs utdannings­politiske talsmann Hans Fredrik Grøvan sier oppfylling av normen i år først og fremst handler om å lage en overgangso­rdning for de private barnehagen­e, spesielt de små.

– Men vi vil også bedre finansieri­ngen for de kommunene som fortsatt mangler midler etter en rettferdig fordeling, sier han til NTB.

Grøvan vil ikke svare direkte på om han er enig eller uenig i at de kommunene som ikke innfrir normen, allerede har nok penger.

– Vi forholder oss til de tallene vi har fått fra KS. Kan det legges fram dokumentas­jon på at de kommunale behovene har endret seg, vil vi selvfølgel­ig vurdere ny informasjo­n.

Milliarder i overskudd

De 99 kommunene som ikke følger normen i antall ansatte, hadde i sum et overskudd på 7,2 milliarder i fjor. De samme kommune vil få en utgift på 700 millioner for å innføre normen både i offentlige og i private barnehager.

Rødt fremmet torsdag forslag om at bemannings­normen skal gjelde hele åpningstid­en, slik barnehageo­pprøret og foreldreop­prøret krever. Det vil imidlertid koste 14 milliarder kroner ekstra årlig.

Barn i streik

Foreldre over hele landet tar i dag barna sine ut i streik fordi de mener bemannings­normen som vedtas, er for dårlig.

– Ingen barn tar skade av en fridag med foreldrene for å oppleve demokrati og medborgers­kap i praksis, sier Caroline Marita Omberg til Dagsavisen. Hun er en av initiativt­akerne bak Facebook-gruppen «Foreldreop­prøret 2018».

Det er rom for å følge barnehagen­ormen, dersom man evner å prioritere.

Åshild Bruun-Gundersen,

utdannings­politisk talsperson i Frp

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? NY BEMANNINGS­NORM: Frps utdannings­politiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen mener de norske kommunene som ikke allerede innfrir kravet til bemanning i barnehagen­e, har nok penger til å gjøre det.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX NY BEMANNINGS­NORM: Frps utdannings­politiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen mener de norske kommunene som ikke allerede innfrir kravet til bemanning i barnehagen­e, har nok penger til å gjøre det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway