Varden

Et halvt år til dette må vaere gjort

Fra nyttår 2019 må alle kunstgress baner sikre at gummigranu­lat ikke går ut i avløpet.

- ▶ SKIEN tom.arne.borgersen@varden.no

Odd gjorde siste del av jobben torsdag, og flere andre klubber er allerede godt i gang med å følge pålegget som trer i kraft 1.1. 2019.

Ble tidlig kontaktet

Ulefos Jernvaerk ble tidlig kontaktet av Norges Fotballfor­bund om hvordan dette kunne løses.

– Vi jobbet med dette fra da og fant en løsning på det, sier Geir Atle Wighus i Ulefos Jernvaerk.

De kunne valgt å gjøre god butikk av deres oppsamler av gummigranu­lat på kunstgress­baner. De gjorde ikke det.

– Nei, dette er et miljøhensy­n som må tas, og derfor valgte vi ikke å ta patent på løsningen. Det ville bare bremset utviklinge­n, sier Wighus som er produktutv­ikler av løsningen for oppsamling av gummi fra kunstgress­baner.

– Vi var aldri i tvil om å la vaere å gjøre det, nettopp fordi det er viktig at dette blir tatt på alvor.

Torsdag var Wighus på Skagerak Arena og monterte oppsamlere i de kummene som enda ikke var sikret for utslipp av mikroplast.

Onsdag ble det gjennomfør­t et informasjo­nsmøte i skien kommune, hvor fotballklu­bbene var represente­rt.

– Det var et nyttig møte hvor vi diskuterte hvordan klubber og kommunen sammen kan løse dette, sier Odds driftssjef, Reidar Midtgaard som var til stede på møtet.

Forskrifte­n kommer

– Det dreide seg om forskrifte­n som kommer og hvilke muligheter som finnes.

Han forteller at Odd har drøftet ytterliger­e tiltak på sine baner.

– Vi ønsker å se på muligheten til å lage rister med børstemuli­ghet når man forlater banene. På den måten kan vi ta vare på og samle granulatet før det forsvinner ut av området.

Det er fortsatt ikke påbud om dette, men Odd som en miljøbevis­st klubb ønsker å vaere en

foregangsk­lubb.

– Faktisk så vi etter en løsning for kummene på våre baner, og tok kontakt med Ulefos Jaernverk, som da allerede var i sving med å utvikle dette.

Klubber har både vaert i kontakt med Odd og jernverket for å forhøre seg om hvordan produktet er og hvor mye en utbedring koster.

– Mange har tatt kontakt, ikke minst fordi man prøver å få finansiert en utbedring med midler fra alternativ­e kilder.

▶ Tom Arne Borgersen

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STOR KILDE: Granulat fra kunstgress­baner er den nest største kilden til mikroplast på avveie i naturen.
FOTO: NTB SCANPIX STOR KILDE: Granulat fra kunstgress­baner er den nest største kilden til mikroplast på avveie i naturen.
 ??  ?? HÅPER: Roger Eilertsen i NFF Telemark håper at kommuner vil vaere behjelpeli­ge med utfordring­en klubbene står overfor.
HÅPER: Roger Eilertsen i NFF Telemark håper at kommuner vil vaere behjelpeli­ge med utfordring­en klubbene står overfor.
 ??  ?? SLIK SER DET UT: Reidar Midtgaard (driftssjef Skagerak Arena) og Geir Inge Wighusfra Ulefos Jernvaerk monterte opp oppsamlere i sluka på fotballban­ene på Skagerak Arena torsdag ettermidda­g.
SLIK SER DET UT: Reidar Midtgaard (driftssjef Skagerak Arena) og Geir Inge Wighusfra Ulefos Jernvaerk monterte opp oppsamlere i sluka på fotballban­ene på Skagerak Arena torsdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway