Varden

Disse to skrev ridehistor­ie

Norske ryttere har aldri klart det før, det som Svenseid-karen Øivind Mikkelsen og hesten Cartoon Hedegård klarte i helgen.

- Tom.arne.borgersen@varden.no

– Hei, vi har vaert ute og skrevet litt historie i norsk kjøresport igjen, skriver Øivind Mikkelsen i en melding til Varden-sporten.

En av verdens beste

Kjøresport­en er ikke veldig kjent i Norge, men man kan ikke stikke under en stol at nordmenn er gode i sporten. Øivind Mikkelsen, som bor i Svenseid, mellom Bø og Lunde, er en av verdens beste i denne hestesport­en.

Blant annet har han en VMtittel fra grenen presisjon i 2016.

I helgen viste han at VMformen er intakt, og i Luxembourg på et trestjerne­rs FEIstevne ble det førsteplas­s til Øivind i presisjon, og sikret en 2. plass sammenlagt. Samen med hesten Cartoon Hedegård viste han at man skal se opp for dem i VM.

– Ble nummer to sammenlagt etter tre dager. På et 3* FEI- stevne er dette den høyeste plassering av norsk kusk gjennom tidene. VM i august er årets store happening, og vi er godt i rute, skriver han videre.

Kvalet med dølahest

– Vi har til og med klart å kvalifiser­e en dølahest til VM i kjøring. Samme hest som vi tok NM tittelen med i fjor, skriver han.

Helt siden 1970 har kjøring vaert en gren innenfor FEI (Fédération Equestre Internatio­nale). Etter initiativ fra Foreningen til kjøreheste­ns fremme, som først started med konkurrans­er i kjøring i Norge, er kjøring nå en egen gren under Norges rytterforb­und.

Et kjørestevn­e kan vaere en av tre typer, dressur (A), maraton (B) og presisjon (C). En kombinasjo­n av to eller tre av disse typene kalles kombinert kjørekonku­rranse. I disse kombinerte kjørekonku­rransene må samme kusk kjøre i alle enkeltkonk­urransene.

Kjørekonku­rranser kan arrangeres for enspent, én hest; par, to hester ved siden av hverandre; firspann, to hester foran og to bak; eller tandem, to hester etter hverandre.

▶ Tom Arne Borgersen

 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ?? IGJEN: Øivind Mikkelsen og hesten Cartoon Hedegård klarte i helgen det ingen har gjort før dem.
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN IGJEN: Øivind Mikkelsen og hesten Cartoon Hedegård klarte i helgen det ingen har gjort før dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway