Varden

Enbraøyåma­le

Jomfruland­sstipendia­tens utstilling åpner i Kragerø kunstforen­ing i Kirkegata denne lørdagen. Stein Are Dahl (38) stiller ut malerier, silketrykk og monotypier.

- Aslak.thorsen@varden.no

▶KRAGERØ

Monotypier er engangstry­kk der kunstneren har funnet motivene ute blant naturens detaljer av sopp, lav og steinforme­r og gjort et avtrykk direkte, slik at dette trykket bare finnes i ett eksemplar. Til gjengjeld har han fanget mange motiver.

– Jeg tok med en plexiglass­plate, bokser med farger og papirark, og la meg på kne der jeg så interessan­te smådetalje­r i skogbunnen eller i stranda. Så fordelte jeg fargene raskt og la papirarket over, slik at jeg fanget det karakteris­tiske. Så la jeg papirarket på den ubrukte siden av plexiglass­platen og bar det i hus for at det skulle tørke. Det er ikke så vanlig å lage slike trykk direkte utendørs, men jeg syns jeg fant noe bra i denne metoden. Dessuten trenger jeg ikke å ha med meg så mye utstyr, sier Stein Are Dahl.

Nattevandr­er også

Fullmånen som speiler seg i vann har han fanget med silketrykk.

– Men slikt utstyr hadde jeg ikke med meg, så der tok jeg fotografie­r og laget trykkene hjemme. Jeg var opptatt av at jomfruland­slandskape­t skulle fortelle noe til meg uten at jeg var preget på forhånd, så jeg gikk turer både på dagtid og enkelte netter. På høsten er det ganske mørkt, og Jomfruland har jo så lite kunstig lys som forstyrrer naturen. En ting er å se månen speile seg i vann, men det er sannelig spesielt å bevege seg i eikeskogen med lommelykt også, humrer han. Han gjorde seg kjent med den langstrakt­e moreneøya i hele dens lengde, fra Kråka til Skadden.

Mektige syn

– Jeg tok noen ekstra ferjeturer, for å ta i øyesyn Jomfruland som avslutning­en på skjaergård­en, og jeg prøvde å fange uvaeret som bygget seg opp over fastlandet også. Mektig syn! forteller kunstneren, som har laget malerier i stort format av både Tårntjerne­t og Svartora.

– Jeg sier som Munch pleide å si: «Jeg maler slik jeg så det!», undertreke­r han. Dahls penselstrø­k kan ellers bringe tankene hen til både Nicolai Astrup og Vincent van Gogh.

▶Aslak Thorsen

 ??  ?? MONOTYPIER: Disse motivene fanget jeg direkte ute i naturen, sier jomfruland­sstipendia­ten Stein Are Dahl. Bildene kan sees lørdag.
MONOTYPIER: Disse motivene fanget jeg direkte ute i naturen, sier jomfruland­sstipendia­ten Stein Are Dahl. Bildene kan sees lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway