Varden

Skal kåre den fineste bunaden

Er Øst-Telemarksb­unaden den fineste bunaden i Norge? Det får vi svaret på når Heddal bygdetuns drar til med sommerens store bunadkonku­rranse.

- Knut Heggenes ▶ knut.heggenes@varden.no

Heddal bygdetun skal kåre Norges fineste bunad. Øst-Telemarks bunadene–herre og dame – får skarp konkurrans­e av 24 andre bunader fra hele landet.

Ikke mindre en 20 av landets mest populaere bunader skal stilles ut – herre og damebunade­r. Det blir en bukett med stasplagg av de sjeldne.

Gjør vår spesielle vri

Sommerens store bunadsutst­illing «Hvem er den vakreste i landet her?» skal kåre både det vakreste bunadspare­t og den vakreste enkeltbuna­den. Alle besøkende på Heddal bygdetun like ved stavkirken kan vaere med i kåringen.

– Vi har jo sett at mange har forsøkt seg på kåringer av Norges fineste bunad. Nå fant vi ut at vi gjør vår spesielle vri, forteller bygdetunet­s leder Helene Brekke.

I alt 50 nasjonaldr­akter

– Nå har vi plukket ut de ti bunadene som oftest har vaert med på ti på topp i andre kåringer. Alle besøkende får gi sine poeng både på dame- og herrebunad­ene. Med vårt internasjo­nale publikum (rundt halvparten av de over 13.000 besøkende), blir det spennende å se også hva utlendinge­ne mener.

Vertskapsa­nsvarlig Helge Anderson kan fortelle at de vil ha 20 bunader fra 10 distrikter utstilt fra samarbeids­partner Bunadrosen. I tillegg blir 15 andre bunadspar å se på storskjerm. I alt 50 bunader blir å se for publikum. Alle vil vaere med i konkurrans­en. – Hvilke bunader blir utstilt i Rambergstu­go og på buret?

– Vi kommer til å ha utstilt bunadene fra Nordland, SørTrøndel­ag, Øst-Telemark, Rogaland, Nordmøre, Sogn, Lofoten og Gudbrandsd­alen. Det blir beinhard konkurrans­e om topplassen­e, spår Anderson.

Mesterspel­lemannen Ottar

Årets sesongåpni­ng på bygdetunet er på lørdag. Da kommer mesterspel­lemann og flere ganger landskappl­eikvinner Ottar Kåsa, musiker og danser Even Westeng og kulturbaer­er Halvor Sem holder åpningstal­en. Og selvsagt blir bunadene vist fram.

Bygdetunet har opplevd en vekst i antall besøkende i turistseso­ngen de seinere årene. Rambergstu­go med Olav Hanssons rosemalte interiør fra 1784 er det viktigste bygget på tunet. Også i år blir det flere familiearr­angement og dyreliv på tunet

 ??  ??
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? STASDRAKTE­R: – Jeg har den fineste bunaden, sier både Helge Anderson i Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad. Til høsten er svaret klart.
FOTO: KNUT HEGGENES STASDRAKTE­R: – Jeg har den fineste bunaden, sier både Helge Anderson i Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad. Til høsten er svaret klart.
 ??  ?? KLENODIUM: – En ekte Anne Bamle-bunad blir stilt ut på bygdetunet, forteller Helge Anderson og Helene Brekke på Heddal bygdetun.
KLENODIUM: – En ekte Anne Bamle-bunad blir stilt ut på bygdetunet, forteller Helge Anderson og Helene Brekke på Heddal bygdetun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway