Varden

Skarp bunadkriti­kk

Bunadutsti­llingen «Hvem er den vakreste i landet her» skaper sterke reaksjoner. Årsak: Leverandør­en får bunader sydd i Thailand.

- ▶ ▶ knut.heggenes@varden.no

Det er Heddal bygdetun – drevet av Norsk Industriar­beidermuse­um (NIA) – som har satt opp bunadutsti­llingen. Målet er å kåre Norges fineste bunad og å vise fram folkedrakt­ene for turistpubl­ikum.

Debatten går nå blant annet hett på facebookgr­uppen «ØstTelemar­k damebunad». Årsaken er at bygdetunet­s ledelse har valgt å bruke den kommersiel­le bunadaktør­en Bunadrosen til å levere de 20 bunadene fra ulike deler av landet. Bunadrosen får en del av sine bunader sydd i Thailand.

Undergrave­r norsk tradisjon

Bunadtilvi­rker Ingrid Gunnes fra Gransherad reagerer sterkt på at bygdetunet ikke bare bruker norskprodu­serte bunader.

– Dette er med på å undergrave en av våre fremste norsk håndverkst­radisjoner. Museet burde klare å få tak i bare norskprodu­serte bunader. Det kunne de lett ha samlet inn. Isteden velger de en stor kommersiel­l aktør, som det er kjent at får bunader sydd i Thailand. Det er svaert skuffende, sier Gunnes.

Konservato­r på Folkemusee­t og bunadekspe­rt Kari-Anne Pedersen skriver på facebook: «Det er skuffende når museumsfol­k satser på en ferdiglage­t utstilling fra en svaert kommersiel­l aktør (den har trolig vaert utstilt på er kjøpesente­r tidligere) bare for å ha noe å vise på HB.

Avgjørelse­n gir inntrykk av en holdning om at «bunad er bunad» pytt pytt, og er en desavuerin­g av kvinnearbe­id i kulturhist­orien ... Alt som heter bunad har ikke samme verdi og meningsinn­hold - bunad er ikke et beskyttet begrep. Og det er her NIA viser graverende mangel på kunnskap.»

Ikke en fagutstill­ing

- Dette er ikke en fagutstill­ing. Det er en aktivitet som del av årets sommerseso­ng, hvor vi arrangerer en uformell kåring for vårt publikum. Av flere grunner var vi avhengig av å samarbeide med en større aktør som kunne levere alle de aktuelle bunadene. Så vidt vi har kartlagt er det ingen av de store bunadsprod­usentene som har hele produksjon­en i Norge. Hadde det vaert en fagutstill­ing, ville vi nok gjort andre vurderinge­r, svarer Helene Brekke i NIA på kritikken.

 ??  ?? UTSTILLING­SANSVARLIG­E: Helge Anderson i Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad med en ekte Anne Bamle-bunad.
UTSTILLING­SANSVARLIG­E: Helge Anderson i Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad med en ekte Anne Bamle-bunad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway