Varden

Hvorfor skal vi påføre kommende generasjon­er problemer det i dag er gode løsninger for?

-

Kurt Schüller, Vern om Grenland - nei til deponi

Arild Haugen, Borgemarka, hadde gjort lurt i å vaere litt mindre eplekjekk og bombastisk. Kanskje noen av oss kunne se et snev av seriøsitet i det han skriver.

For et par dager siden gikk han til angrep på Per-Willy Amundsen og Christian TybringGje­dde i noe han kalte «ytringsfri­hetens navn.» En ytringsfri­het som gjelder Arild Haugen, men ingen av de han kaster sin vrede over. Amundsen og Tybring-Gjedde er nemlig medlemmer av stortingsg­ruppen til Frp, og dermed et legitimt mål for Haugens hat. Når de dessuten nominerte (ikke tildelte) president Donald Trump til Fredsprise­n, kokte det over for «den fredselske­nde» flanøren fra Borgemarka.

Det var ingen grunn til Haugens karakterdr­ap av de to stortingsr­epresentan­tene. Det blir ingen Nobelpris til Donald Trump med mindre den norske nobelkomit­een bestemmer det. Nominasjon­en var en lovlig ytring fra Amundsen og Tybring-Gjedde, og ikke noe Arild Haugen trenger ta på vei for dersom han virkelig mener at alle norske borgere, ikke bare de fra Haugens ytre venstresid­e skal ha rett til ytringsfri­het.

Haugens overskrift er helt forkasteli­g og feil: «Frp = det ekstreme USA» skriver han. Så vidt meg bekjent er Frp et norsk politisk parti, uten noen relasjoner eller koblinger til «det ekstreme USA». Der tar Haugen feil. Donald Trump er neppe noen åndsbroder til Amundsen og Tybring-Gjedde heller. Der tar også Haugen feil.

Haugen betegner de samme i en hånlig tone for innsiktsfu­lle utenriksan­alytikere. Jeg er overbevist om at de på området går mange ganger utenpå og har vesentlig mer å fare med enn Arild Haugens hobbyanaly­ser. Jeg er og overbevist om at Haugen ikke har noen psykologis­k eller medisinsk kompetanse til å bedømme at Donald Trump er en narsissist­isk psykopat. Det blir bare fjollete og dumt fordi det så tydelig skinner igjennom at Arild Haugens eneste anliggende er å kaste om seg med de verste karakteris­tikker han kan komme på i farta for å sverte noen han ikke liker. Det er noe naivt over det hele.

I Arild Haugens øyne fremstille­r de seg selv som klovner, skriver han. Han tar likevel ikke høyde for at møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas politiske og militaere leder Kim Jong–un faktisk kan ha vaert et gjennombru­dd for verdensfre­den. Kanskje innebaerer ikke dokumentet som ble underskrev­et av de to lederne på Capella Hotel på Sentosa Island i Singapore noen store fremskritt på noe annet enn kommunikas­jon. Men selv om Arild Haugen er overbevist om det selv, er ikke undertegne­de (helt) sikker på om Haugens intellektu­elle kapasitet strekker til i bedømmelse og analyse av dette.

Men Arild Haugen kan etter hvert spørre seg selv: Var Fredsprise­n til President Barack Hussain Obama i 2009 noe mer logisk enn den nå aktuelle nominasjon­en? Den gang var det ikke en nominasjon, men en tildeling av Fredsprise­n fra Arbeiderpa­rtivennene til Haugen, komiteform­ann Thorbjørn Jagland og komitemedl­em Sissel Rønbeck i tillegg til Kaci Kullman Five (H), Inger-Marie Ytterhorn (FrP) og Ågot Valle (SV).

Hva hadde Obama utført ut over å bli innsatt som president 20. januar 2009? Ingen ting. Han fikk fredsprise­n p.g.a. en forventnin­g til hva han skulle utrette som USAs 44. president. Hele verden måpte i vantro, og noen lo.

Har Arild Haugen glemt denne tullete tildelinge­n, eller ble det riktig i kraft av at leder av Nobels Fredsprisk­omite tilhørte Arbeiderpa­rtiet som Haugen bekjenner seg til? Dette blir bare altfor dumt, Arild Haugen.

 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP/SCANPIX ?? MØTTES I SINGAPORE: USAs president Donald Trump og Nord Koreas leder Kim Jong Un og skrev under på et dokument som kan vaere starten på en fredeliger­e fremtid, i alle fall markerer det at de to lederne har vaert i direkte dialog for første gang.
FOTO: EVAN VUCCI, AP/SCANPIX MØTTES I SINGAPORE: USAs president Donald Trump og Nord Koreas leder Kim Jong Un og skrev under på et dokument som kan vaere starten på en fredeliger­e fremtid, i alle fall markerer det at de to lederne har vaert i direkte dialog for første gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway