Varden

2,42 mill. er snittprise­n for sjøhytter

Det er ikke like hot å ha hytte i Kragerø. Stadig flere vender nesa mot Valle og Porsgrunn, der prisene er lavere.

- ▶ ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

– Folk fokuserer mer på reisetid, sier Ronny Jørstad, daglig leder i Aktiv Eiendomsme­gling i Kragerø. Han erfarer at folk ikke er så opptatt av den statusen ei hytte i Kragerø gir.

– Flere vender nesa mot Bamble og Porsgrunn. Det er jo samme skjaergård­en. Det ingen grunn til at hyttene skal vaere 20 prosent dyrere, sier han.

Det er noen markante forskjelle­r mellom Kragerø og de to andre kommunene. Mens de dyreste hyttene i Kragerø ligger langs champagnel­øypa; det vil si at du må ha båt, er de dyreste hyttene i Bamble og Porsgrunn der hvor man kan kjøre til døra.

Jørstad inviterte til visning nesten med ski på beina i slutten av februar. Men han har hatt lavere salg enn i fjor.

– Det har vaert høye forventnin­ger blant selgerne. De har nok forventet enda mer enn de har fått for hyttene, sier han.

Henrik Tangen, daglig leder hos Krogsveen i Bamble er den eneste mekleren i Telemark som har økt salg i år.

– Du har solgt alt i Bamble og Porsgrunn, ler Jørstad.

De fleste vil til sjøen

– På tross av den lille tregheten som følge av at det ligger mange eiendommer ute til salgs, tror vi at 2018 blir et godt år for sjøhyttema­rkedet, sier megler Birgitte Midgaard hos Estate i Kragerø. Ser vi på prislisten­e er det i Bamble prisene har økt, mens det har vaert en liten nedgang i Kragerø og Porsgrunn. I Kragerø er det en nedgang på snittprise­n med stakkarsli­ge 50.000 kroner, i Porsgrunn er det en nedgang på 125.000 kroner, mens i Bamble har enhetspris­en økt fra 2,25 mill. til 3 mill.

Fortsatt er det slik at de fleste som vil ha hytte, vil ha sjøhytte, men mange av dem ender likevel på fjellet eller i innlandet.

– Kravene kolliderer med folks økonomiske evner. Mens prisene har stått nesten stille i Kragerø og Porsgrunn har hyttene i Bamble aldri vaert dyrere.

Hvor kommer kjøperne fra? 80 prosent av dem som handler hytter på Telemarksk­ysten kommer fra Oslo. Men meklerne bekrefter at folk fra Kongsberg og Notodden begynner å komme seg nedover til kysten.

Nyhetsbild­et domineres av dyre hytter, men de er i fåtall. Snittet på landsbasis for sjøhytter ligger i år på 2,42 millioner. Det er 2,5 prosent mer enn i fjor.

– De eiendommen­e som er solgt fort er de under fem millioner. Kjøperne er selektive og vet hva de vil ha. Det er en sunn tendens at de tenker seg om, sier Midgaard.

Solgt det meste

Da sommeren endelig kom med rekordvarm­e dager, ble det fart

i markedet.

– Vi har hatt faerre hytter i år, og det vi har hatt har stort sett gått ut, sier Jørstad. Tangen har fortsatt hytter, men ingen store volum lenger. Han startet sesongen en måneds tid etter Jørstad, men i løpet av påska og april gikk det unna.

Ser vi på statistikk­en var 2017 et toppår for Kragerø med 69 solgte sjøhytter. I Porsgrunn var det også en rekordår i fjor med 24 solgte hytter. I Bamble var det litt dårligere. Her var både 2015 og 2016 bedre salgsår.

Bamble tar lang tid

I sum er det en stabil utvikling i sjøhyttema­rkedet. Vi har en moderat prisvekst med mange salg, og mens hyttene før i verden ble beholdt i mange tiår, er det ikke uvanlig at folk kvitter seg med hytta etter noen år for å investere i noe annet.

Landsgjenn­omsnittet sier at det tar kortere tid å selge, men her er Bamble et kraftig unntak. Her tar det i snitt 225 dager å få solgt hytta, noe som skyldes få hytter og en del overvintre­de.

 ??  ?? SJØHYTTEMA­RKEDET 2018: Henrik Tangen i Krogsveen (t.v.) og Ronny Jørstad i Aktiv Eiendomsme­gling har solgt til sammen rundt 50 hytter så langt i 2018. – Nå er mesteparte­n av sjøhyttene solgt,
SJØHYTTEMA­RKEDET 2018: Henrik Tangen i Krogsveen (t.v.) og Ronny Jørstad i Aktiv Eiendomsme­gling har solgt til sammen rundt 50 hytter så langt i 2018. – Nå er mesteparte­n av sjøhyttene solgt,
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway