Varden

Lange straffer for tilfeldige ran

- ▶ SKIEN ▶ jon-inge.hansen@varden.no

De to sentrums-ranerne fikk lange fengselsst­raffer. Retten mener det må statueres et eksempel når tilfeldig mennesker ranes med så hinsides grov vold.

De to kameratene, 24 og 26 år, ble dømt for tre grove personran på offentlig sted, to tilfeller av grov legemsbesk­adigelse, trusler, skadeverk og besittelse av ulovlig våpen.

Grov vold

Et av ofrene ble kuttet opp med kniv i benet så han måtte sy 65 utvendige sting, og flere innvendige sting, i låret.

– Skadene ble omfattende og det synes bare å vaere flaks at det ikke var livstruend­e, heter det i dommen fra Nedre Telemark tingrett.

Et annet offer ble stukket i hodet med en stjernetre­kker og slått med en hjulvinne.

– Ett av stikkene han ble påført føltes som om at skrutrekke­ren satt fast i hodet hans, heter det i dommen.

Dommen fastslår at de to påførte ofrene sine langt mer vold enn det som var nødvendig for å rane dem.

Nektet, men ble dømt

26-åringen nektet for alt, men ble dømt for alt. Han fikk fem år og åtte måneders fengsel. Kameraten, som tilsto, fikk strafferab­att og slapp med fengsel i fire år.

26-åringen som tilsto at han var den ene raneren, nektet å fortelle dommerne hvem den andre raneren var. Han hade imidlertid sagt det til en venninne, swom forklarte seg som vitne i retten. Hennes vitnemål ble et av flere avgjørende beviser.

To ransofre hevdet også i retten at de kjente igjen den tiltalte 24-åringen.

De to domfelte bodde sammen da flere av ranene ble begått.

– Et klart signal

– Grove ran av denne art er relativt sjeldent forekommen­de i Grenland. Det er ikke ofte at helt tilfeldige personer utsettes for slik kriminalit­et kun fordi de befinner seg på feil sted til feil tid. Sterke allmennpre­ventive grunner gjør seg gjeldende. Det må derfor sendes et klart signal om at slike handlinger straffse meget strengt for så vidt mulig å unngå at tilsvarend­e skjer igjen, heter det i dommen.

De to er dømt til å betale til sammen 270.000 i oppreisnin­g til fire ofre, mest til de to som ble stukket med kniv og skrutrekke­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway