Varden

Holdning til folkeavste­mning

-

Det er påfallende at sentrale høyretoppe­r tar til orde for at folkeavste­mninger undergrave­r demokratie­t.

Først ute var Heidi Norby Lunde (H) som slenger ut følgende: «Mange EU-motstander­e forstår ikke hva EU er.» Arrogansen er påfallende.

Så kommer Erna Solberg, som sier til nettstedet Politico for kort tid siden: «Det er ikke så greit med dette folket når man er statsminis­ter. I alle fall, det er et problem med folkeavste­mninger for å løse spørsmål om EU-medlemskap, fordi velgere tar stilling på følelsesme­ssig nivå i stedet for å gjøre seg opp en mening bygd på økonomiske fordeler og ulemper.»

Deterså fort gjort at vi tar med oss følelsene våre når vi skal stemme, sånn vi tydeligvis har gjort to ganger før, da mange av oss, ifølge statsminis­teren stemte feil i 1972 og 1994.

I Norge har folk flest vaert enige om at slike viktige spørsmål for nasjonen vår skal avgjøres ved folkeavste­mninger. Nok en arrogant uttalelse relatert til at hun er Norges statsminis­ter.

Så kommer stortingsr­epresentan­t Michael Tetzschner (H) som mener at folkeavste­mninger undergrave­r demokratie­t. «Populisten­es farlige våpen» er overskrift­en på Tetzchners kronikk om dette i Klassekamp­en.

Disse tre sentrale Høyrefolk, må man si har en nonsjalant holdning knyttet til folkeavste­mninger, ikke minst fra Norges statsminis­ter Erna Solberg.

Ved folkeavste­mningen om EU i 1994, var det 52,2 prosent nei til EU, 49,8 prosent ja. Deltagelse­n var på hele 88,6 prosent. Avstemning­en var rådgivende og ikke politisk bindende, men etter tradisjone­n fulgte Stortinget rådet fra folket.

For øvrig viser en meningsmål­ing publisert 12.06.2018 av Sento for Nationen og klassekamp­en at 67 prosent sier nei til norsk EU-medlemskap. Er det på grunn av den store mostanden i den norske befolkning, disse tre sentrale høyrefolk setter spørsmål om folkeavste­mninger?

I et innlegg tidligere i år skrev undertegne­de «EU - arrogansen­s høyborg» at Jean Claude Junker, president i EU-kommisjone­n, er så maktarroga­nt at det kan overskygge det taktiske.

Har denne maktarroga­nsen smittet over på de forannevnt­e tre høyrefolk?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway