Varden

Rødt lys for regjeringe­n

- Transportp­olitisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet

Arbeiderpa­rtiet er i mot konkurrans­eutsetting, oppsplitti­ng og privatiser­ing av jernbanen. Derfor sier vi nei til EUs fjerde jernbanepa­kke.

Det betyr at vi kommer til å stemme i mot de lovendring­ene som regjeringe­n måtte foreslå for Stortinget for å iverksette EUdirektiv­ene i Norge.

EUs fjerde jernbanepa­kke innebaerer at alle togselskap godkjent av EU kan etablere kommersiel­le jernbaneru­ter i Norge. I tillegg skal det vaere konkurrans­e ved alle offentlig kjøp av persontraf­ikktjenest­er med jernbane.

Jernbanese­ktoren egner seg dårlig for ideologisk markedsten­kning. Likevel tvinger høyresiden fram konkurrans­eutsetting og privatiser­ing, uten å ha dokumentas­jon på at dette fører til et bedre togtilbud. Det borgerlige stortingsf­lertallet bestemte i 2015 at all jernbanetr­afikk i Norge skal konkurrans­eutsettes i den såkalte jernbanere­formen.

Denne politikken har frem til nå ikke har ført til annet en økt usikkerhet blant jernbanean­satte, personalma­ngel i selskapene, forsinkels­er og kanselleri­nger av togavgange­r, dårligere regularite­t, mer byråkrati, samt at store utbyggings­prosjekt stadig skyves frem i tid.

I stedet for å splitte opp Jernbane-Norge enda mer, bør vi legge til rette for en mer samordnet jernbane. NSB har de siste årene hatt en god økning i passasjert­allet, og kundetilfr­edsheten har økt. Selskapet har gått svaert godt og har levert et betydelig utbytte til staten som eier. Likevel demonterer regjeringe­n nå NSB.

Flytoget er blant bedriftene i Norge med best omdømme. Og NSBs omdømme har økt i takt med at tilbudet er blitt forbedret og nye tog er tatt i bruk. Det er ingen fornuftige grunner til å stykke opp et nasjonalt togselskap som fungerer stadig bedre, eller å selge en suksess som Flytoget. Arbeiderpa­rtiet ønsker å beholde både NSB og Flytoget som felleskape­ts eiendom.

Regjeringe­ns jernbanepo­litikk handler i hovedsak om å spare penger og å bygge ned en felles eid jernbane gjennom å skape et kunstig og oppkonstru­ert konkurrans­emarked. I virkelighe­ten er det de jernbanean­sattes lønns-, arbeids- og pensjonsfo­rhold som utgjør konkurrans­efaktoren. Det er der høyrefolke­ne vil spare penger.

Og nå skyver regjeringe­n EUs fjerde jernbanepa­kke foran seg, men agendaen er selvsagt å innføre mer konkurrans­e, anbud og privatiser­ing. Altså sin egen politikk. Den politiske høyresiden er drevet av blind ideologi fremfor et reelt ønske om å skape pragmatisk­e løsninger for et bedre togtilbud for de reisende.

Regjeringe­ns jernbanepo­litikk er i ferd med å spore av. Det eneste som kan redde oss nå er at KrF drar i nødbremsen. Vil de det?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway