Varden

Norges eneste

Når Torbjørn Olsen forteller om hvor han har begynt å jobbe, får sannidølen det samme spørsmålet hver eneste gang. Hva gjør egentlig en lufthavnpr­est?

- 32–35 ▶

▶ 1. juni begynte Torbjørn Olsen i stillingen som lufthavnpr­est på Gardermoen. Sannidølen får et stort sogn å holde styr på, med 25 millioner reisende årlig og 15.000 ansatte.

Han er den eneste i landet som kan smykke seg med den spesielle tittelen. Sammen med kona Kjerstin og de fire gutta sine holder den utvandrede telemarkin­gen hus i Hakadal, like over grensa nordøst for hovedstade­n.

Der har han bodd og jobbet som prest i den lokale menigheten de siste 16 årene, før stillingen som lufthavnpr­est på Norges største flyplass ble ledig tidligere i år. Siden 1. juni har han hatt kontor på Gardermoen.

– Jeg måtte bare søke på den jobben. Slike sjanser kommer ikke akkurat ofte.

Må gjøre seg synlig

Vi finner han på et kontor i ankomsthal­len, ved siden av informasjo­nsskranken til Ruter. Snart flytter han inn i nye og større lokaler med egen disk og skjermer en etasje opp, kanskje bedre kjent som avgangshal­len for de av oss som reiser luftveien innimellom.

– Der får jeg eget avtrekk til vaffeljern­et. Det blir vel det eneste stedet man kan få en gratis matbit her på bruket. Man skal ikke kimse av kirkekaffe, ler han, og lukker oss inn i det som, enn så lenge, må kunne kalles det aller helligste.

Et skap er fullt av gjenglemte bønneteppe­r. I bokhylla ligger det bunker med bibler, koraner og andre hellige skrifter. En meter med tettskrevn­e gjestebøke­r vitner om at det har vaert mange innom siden åpningen i 1998.

– Vi har et stillerom her, som kan brukes av alle som ønsker det. Enten man skal be i retning av Mekka, lese Bibelen i stillhet eller utføre komplisert­e yogaøvelse­r. Det er viktig for meg at det ikke er noen konkurrans­e mellom religioner. I denne stillingen må man vaere raus og åpen. Dette er ikke en misjonsmar­k.

Akkurat nå er stilleromm­et under ombygging.

– Jeg har tatt vare på alt folk har glemt igjen så lenge, sier presten, og setter en velbrukt bibel med pakketeip i skjøtene på plass i bokhylla ved siden av en praktisk lomme-koran.

– Ok, Torbjørn. Vi må også spørre. Hva i alle dager gjør en lufthavnpr­est?

– Det er veldig variert. Det jobber over 15.000 mennesker her. I 2016 håndterte flyplassen over 25 millioner passasjere­r. Det er et ganske stort sogn, rent kirkelig sett. Jeg tror arbeidsmen­gden avhenger veldig av hvor synlig du gjør deg, og synlig har jeg tenkt å vaere selv om jeg neppe blir på fornavn med alle, sier Olsen, som har både prestekrag­e og oransje vest som en del av «uniformen» på jobb.

Han har allerede fått kortversjo­nen av livshistor­ier fortalt på vei opp rulletrapp­a.

– Nå har jeg jo ikke vaert her så mange dagene, men min erfaring er at svaert mange mennesker har behov for å åpne seg for noen de ikke kjenner. Mange kan dele sine innerste tanker når de er utenfor sitt vanlige sosiale miljø, nettopp fordi de skal reise videre. Det er noen ganger enklere å dele vanskelige ting i øyeblikket, med en som bare lytter. Psykologen­e skal selvsagt gjøre sin jobb, men alt trenger ikke å vaere sykdom. Jeg tror vi prester kan bidra mye ved bare å vaere til stede som gode samtalepar­tnere og vise at vi bryr oss. Trøste og baere.

I tillegg er det mange av de ansatte som har behov for et pusterom i en travel hverdag.

– Mange av dem opplever et stort press i arbeidshve­rdagen. Jeg er klar på at jeg i høyeste grad er der for dem også.

– Vil du drive oppsøkende virksomhet blant reisende og ansatte?

– Det kommer veldig an på situasjone­n, men om jeg ser noen som helt tydelig trenger hjelp vil jeg selvsagt gjøre et forsøk. Men igjen – da handler det også om å gjøre seg synlig.

 ??  ??
 ??  ?? MIL ETTER MIL: Som prest spiser man mye kake. Det merkes på magemålet. På Gardermoen får jeg heldigvis gått av meg litt.
MIL ETTER MIL: Som prest spiser man mye kake. Det merkes på magemålet. På Gardermoen får jeg heldigvis gått av meg litt.
 ??  ?? TRIVES I ÅPNE LANDSKAP: Torbjørn Olsen er landets eneste lufthavnpr­est. Etter en drøy uke
TRIVES I ÅPNE LANDSKAP: Torbjørn Olsen er landets eneste lufthavnpr­est. Etter en drøy uke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway