Varden

Mangelfull avfallspol­itikk

- Knut Schüller Leder Vern om Grenland - nei til deponi

Topp møte med Noah i Holmestran­d i forrige uke, hva vil Erna Solberg og Ola Elvestuen gjøre med dette da tro? Virkelig en genistrek å sette seg utover folk og lokaldemok­ratiet på den måten som det blir gjort fra våre myndighete­rs side.

Mulig statlig inngripen for å få plassert totalt ca. 20-25 millioner tonn under der hvor folk ferdes og bor. Statsminis­ter Erna Solberg, du gav meg ikke noe svar i Brevik forleden da jeg spurte om tidsaspekt­et på når vi kunne vente en avgjørelse i saken. Ditt svar forundrer flere enn meg når vi vet at «politikk er å ville». Derfor er det ikke umulig for statsminis­teren si noe om deponiet. En statsminis­ter blir faktisk ikke handlingsl­ammet av om et departemen­t ikke har ferdigbeha­ndlet en sak. En statsminis­ter er sjefen.

Og til deg Ola Elvestuen vil jeg spørre om hvorfor selskaper med rensetekno­logi ikke blir besvart når de henvender seg til våre miljømyndi­gheter? Videre Ola Elvestuen, hvorfor blir ikke henvendels­e fra internasjo­nalt kjente fagfolk på lagring i berg besvart av departemen­tet når de ber om møte?

Hvorfor skal vi påføre kommende generasjon­er problemer som det idag er gode løsninger for? Hvorfor er ikke Kronos Titan pålagt å bygge renseanleg­g for svovelsyre­n, det var det som var meningen, og rensetekno­logi forelå og var i bruk fra 1980-årene. Stortingsa­rkivene fra den tid viser også til at det blei avsatt et fond til etablering av et renseanleg­g for Kronos i Fredriksta­d. Hva er saldo på dette fondet i dag, hvorfor blei ikke renseanleg­get bygget, slik at all import av miljø og helseskade­lig flyveaske for lengst kunne opphørt?

De samme dokumenten­e fra deponering­debatten viser til at det allerede for 30-35 år siden blei uttalt bekymring for at Norge skulle bli Europas søppeldyng­e, «søppeldyng­e» er ordrett gjengitt fra stortingsa­rkivene, og med den mangelfull­e avfallspol­itikken som føres så er vi på god vei.

En appell til dere er følgende: Løs disse problemene på en god måte, privat import av farlig avfall er ikke en nasjonal sak, det er det denne saken handler om, så avslutter jeg med å si at vi gleder oss til valget kommende år.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? MØTTES: Statsminis­ter Erna Solberg ville ikke si sin mening om deponi da hun var i Brevik.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN MØTTES: Statsminis­ter Erna Solberg ville ikke si sin mening om deponi da hun var i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway