Varden

–Mangeunge trenger dette stede

De har holdt åpent siden april, men nå er den nye helsestasj­onen for unge i Skien endelig offisielt åpnet.

-

Mange som har hatt med flyttepros­essen å gjøre, var tilstede da den nye helsestasj­onen i Citybygget i Torggata offisielt ble åpnet torsdag morgen.

– Hvis ikke jeg skulle hit, så hadde jeg nok sovet nå, smiler Birk Pettersvol­d-Foss som er på plass som representa­nt for ungdomsråd­et. Han takker på vegnet av ungdomsråd­et.

– Det går busser til alle skolene rett på utsida her, da har alle mulighet til å stikke innom.

Inger Susanne Gisholt er daglig leder på det 300 kvadratmet­er store kontoret, og forteller at plassering­en. er mye bedre enn tidligere.

– I Kverndalen var vi i et svaert godt fagmiljø, men med brukere på mange områder kunne det vaere litt skremmende plass for ungdommer. Nå er vi ennå mer sentrale og veldig fornøyd med nye, romslige lokaler.

Samtaler, råd og veiledning

Under omvisning i lokalet forteller Gisholt om de ulike tilbudene helsestasj­onen har.

– Det er mange faggrupper på huset. Vi har lege, psykolog, jordmor og flere helsesøstr­e som går i en turnus.

De nye lokalene er tilrettela­gt med trygge rammer, slik at ungdom ønsker å komme innom.

– Vi har mange rom hvor man kan sitte ned for samtale, med skjermet innsyn. Det er ikke faggrupper skrevet på dørene, men navn, slik at det vil føles litt mer anonymt hva man er til samtale for.

– Tilbudet er så bra, det er ikke alle kommuner som har dette for ungdom. Dette ble vedtatt i 2017, og flyttingen gikk fort. Tilgjengel­ighet er vikitg, og her har kommunen lykkes. Det er så viktig at ungdommen blir hørt og at det skapes dialog. Vi vet faktisk ikke hvordan det er å vaere fjorten år i dag. Problemene har endret seg med tiden, da vi var unge ikke psykisk helse et like stort tema som nå, sier ordførerer Hedda Foss Five.

– Rus og kroppspres­s for eksempel er noe vi trenger å snakke om. Det er ikke lett å vaere ungdom alltid. Vi snakker ikke med hele klassen om ting, men det er noen ganger man snakker med gode venner hvis et er noe som er litt vanskelig, forteller Birk.

Stapp fullt

Helsestasj­onen er et tilbud for unge fra Skien og Siljan i alderen 13-23 år.

– Men vi avviser ingen, så om man er fra Nome eller Porsgrunn og trenger noen å snakke med - så er vi her, legger Inger Susanne til.

Med temaer som psykisk helse, seksuell helse, rus og annet har kontoret rundt 4000 konsultasj­oner i året.

– Det er drop-in timer, samtidig kan man lage timeavtale­r. Noen dager er det stille her, og andre er venteromme­t stapp fullt.

▶Camilla Hansen Norheim

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? HELSESTASJ­ON FOR UNGDOM: Åpnet av ordfører Hedda Foss Five og Birk Pettersvol­d-Foss, representa­nt for ungdromsrå­det.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN HELSESTASJ­ON FOR UNGDOM: Åpnet av ordfører Hedda Foss Five og Birk Pettersvol­d-Foss, representa­nt for ungdromsrå­det.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? FORNØYD GJENG: Det var en stolt gjeng som viste frem det nye lokalet og etterpå bød på kaker og kaffe.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN FORNØYD GJENG: Det var en stolt gjeng som viste frem det nye lokalet og etterpå bød på kaker og kaffe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway