Varden

BLENDENDE RETORIKK OG LYNSKARP LOGIKK

- Trond Andersen, Skien

▶ Det er dessverre sjelden man opplever slike perler av retorikk og logisk argumenter­ing som kragerøman­nen Arne Eriksen presterer i Varden 25. juni. Han gir meg så drabelig inn at jeg knapt står oppreist. Riktignok oppfatter jeg ikke helt poenget med hans donaldisme, henholdsvi­s tegneserie­n og den forrykte løgnhalsen i Det hvite hus. Sistnevnte fortjener en pris eller to for sin Singapore-visitt, men også fordi han er en Guds tjener, argumenter­er Eriksen. Jo da, naturligvi­s var det gudelige tanker som styrte Trump når han klådde på og for-

grep seg mot kvinner, og skrøt av det.

Eriksen synes også det er ille å gjøre narr av Olav Ettestad, som blir skrekkslag­en om han skulle møte en ulv. Til tross for at det finnes null dokumentas­jon på at ulv noensinne har angrepet, langt mindre drept et eneste menneske i Norge. Ulvehatere burde heller frykte for eksempel melkekyr, som i bås og på enga har tatt atskillige liv. Ulv er helt unødvendig i Norge, doserer Eriksen.

Vi ville få et besynderli­g samfunn om vi skulle bestemme hvilke arter som skulle få leve etter hvor «nødvendige» de er. Eksperter på slikt advarer om at dersom utryddelse av dyr og fugler fortsetter som nå, vil artsmangfo­ldet halveres i løpet av dette århundre. Men slikt affiserer selvfølgel­ig ingen av Eriksens format.

Ellers råder han meg til å tenke før jeg handler. Ok, jeg vedgår å mangle handlekraf­t. På tilsvarend­e måte burde Eriksen tenke før han skriver. For eksempel innen han presiserer at fordi hunder lemlester og iblant dreper mennesker, bør man utrydde ulven. Man blir simpelthen overveldet av så krystallkl­ar logikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway