Varden

Hvem skal vaere transperso­ners regjering?

-

I tillegg til å markere starten på sommeren markerer juni også starten på verdensomf­attende pridefeiri­nger.

INorge er vi stolte av mangfoldet og det er absolutt noe å feire at Norge er på verdenstop­pen for LHBTI-rettighete­r, problemet er bare at vi ser at denne feiringen stopper ved tomme ord i festtaler uten støtte fra politiske tiltak.

Det er et stort problem i dag at vi er så flinke til å skryte av det vi har oppnådd samtidig som vi lukker øynene for de utfordring­ene vi står ovenfor. For samtidig som regjeringe­n legger frem en handlingsp­lan uten finansieri­ng og konkrete løsninger viser en undersøkel­se fra Karolinska Institutt at hver tredje transperso­n i Norden har prøvd å ta sitt liv og 65 prosent har unngått hverdagsli­ge aktivitete­r på grunn av redsel for diskrimine­ring. Politikken­s oppgave er å gi folk verktøy til å leve gode liv og når vi vet så transperso­ner sliter og så få tar ordet for endring har politikken sviktet. Vi trenger en regjering som vil kjempe for å bedre transperso­ners rettighete­r.

Undersøkel­senviserog­så at 40 prosent lar vaer å søke hjelp på grunn av frykt og dårlige erfaringer fra tidligere møter med helsevesen­et. Dette er direkte farlig. Derfor mener jeg vi må ta til ordet for å gjøre behandling­en mer tilgjengel­ig. Det er kun rikshospit­alet som kan foreta en kjønnsbekr­eftende behandling der man endrer kjønn. Dette øker terskelen fordi du må bruke mye penger og krefter på å dra helt fra Tromsø, Førde eller her i Telemark, i tillegg øker det ventetiden. Rikshospit­alet sitt monopol gjør også at det er det eneste stedet man kan klage på behandling­en noe som fratar pasientene en objektiv klageinsta­ns. Vi snakker om at alle skal ha tilgang til gode helsetjene­ster uavhengig av hvor de bor, dette må også gjelde transperso­ner.

Deterogså på tide at vi gjennomfør­er en politikk som bidrar til en holdningse­ndring. Det er ingen tvil om at vi lever i et heteronorm­ativt samfunn der annerledes­het fører til økt risiko. Og er det noe vi har sett i mediebilde er at det fortsatt foregår mye vold basert på kjønnsiden­titet og legning. Derfor er det nødvendig å styrke politidist­riktenes oppfølging av rosa kompetanse som skal spre kunnskap om hvordan slik vold skal håndteres og forebygges! I tillegg trenger vi en mer moderne seksualund­ervisning som tar hensyn til at det finnes et større mangfold av kjønn noe som vil skape en større forståelse og forhåpentl­igvis endre holdningen­e i samfunnet.

Norgeeret av verdens mest mangfoldig­e land og vi ligger på toppen i LHBTI-levekår, det er bra, men vi vet fortsatt at mange har det vondt og opplever diskrimine­ring. Det er på tide at vi får en politikk som bedrer transperso­ners rettighete­r og som faktisk gjør det lettere å ha en annen legning i Norge.

Fredrik Sørlie, AUF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway