Varden

Bunader i sommerutst­illing

- Direktør Norsk Industriar­beidermuse­um NIA

Jeg viser til leserinnle­gg fra Evy Eilertsen i Varden den 26. juni 2018, og føler det riktig å imøtekomme en del av de påstander og spørsmål som her reises.

Først en begrepsavk­laring, som er viktig i en ramme der det stilles spørsmål ved faglig kompetanse. Ja, det er en utstilling på Heddal Bygdetun i sommer. Sommerutst­illingen settes sammen av flere elementer. Det er formidling (for eksempel omvisning, utstilling­er og guider), objekter (bygg, gjenstande­r og liknende) og aktivitete­r (arrangemen­t, konkurrans­er etc.).

Kombinasjo­nen av disse er en formidling­sfaglig avveining. Ingen formidling kan skje uten et publikum, og vårt sommerprog­ram søker å balansere elementene på en måte som både tilrettele­gger for turister, familier, lokalbefol­kning og de med historisk interesse.

Men det er, og vil alltid vaere, bygdetunet med sine historiske bygninger og et utall gjenstande­r som er hovedobjek­tet. En beskrivels­e av utstilling­en som «kjemisk ren for innslag fra Telemark» framstår derfor som helt urimelig.

For øvrig er det i aktivitete­n «Hvem er den vakreste i landet her» vist en Telemarksb­unad fra vår egen samling, fordi den bunaden ofte er blant topp ti i kåringene som gjøres.

Når det gjelder nyproduser­te objekter på et museum er det uproblemat­isk. Museene i Norge har oppgavene formidling, forvaltnin­g, forsking og fornying. Vi skal vaere samfunnsak­tuelle, og vi skal gi opplevelse­r. Fjorårets utstilling hadde også nyproduser­te bunader. Men disse var lokalprodu­serte. Og fordi dette var en håndverksf­aglig utstilling var den også kuratert i samarbeid med relevante fagmiljøer.

Publikumsa­ktiviteten «Hvem er den vakreste i verden» er ikke en håndverksu­tstilling, men en uhøytideli­g aktivitet som del av årets sommerseso­ng. Ønsket var å utforske om resultaten­e fra utallige bunadskåri­nger som avholdes i riksmedia speiles i vårt publikum, som i stor grad er utenlandsk­e turister. Gjennom vårt formidling­sarbeid kan vi altså tilby et annet, om enn uhøytideli­g perspektiv på den visuelle opplevelse­n av våre folkedrakt­er. Vi mente, og mener fortsatt, at dette er en morsom og annerledes vri på den i utgangspun­ktet umulige oppgaven det er å «rangere» bunader. Det er følgelig verken en håndverksu­tstilling eller en historisk formidling, selv om det på et levende museum som Heddal Bygdetun alltid vil vaere en grad av overlappin­g mellom disse elementene.

Når det gjelder samarbeide­t med Bunadsrose­n er det enkelt å gjøre rede for. Siden dette var en liten del av vårt aktivitets­tilbud i sommer valgte vi å forholde oss til en enkelt leverandør. Både av logistiske hensyn, men også fordi vi som museum har noen formale hensyn å ta. Blant annet verdivurde­ring, forsikring og vurdering av smitterisi­ko til andre gjenstande­r (skadedyr, mugg og så videre).

Vi tok kontakt med en rekke av de større leverandør­ene med forespørse­l om et samarbeid. Så vidt vi kjenner til kan ingen av de landsdekke­nde aktørene uten videre tilby bunader hvor ikke deler av produksjon­en skjer utenfor Norge. Vårt samarbeid med Bunadsrose­n har på det grunnlaget vaert konstrukti­vt og godt. Samarbeide­t har vaert vederlagsf­ritt for begge parter.

Med utgangspun­kt i at anslagsvis to tredjedele­r av norske bunader helt eller delvis produseres i utlandet (VG 13.5.17) er det med respekt å melde representa­tivt for det folk flest ikler seg på nasjonalda­gen og andre høytider. Bunadene som man i år finner på Heddal bygdetun og aktivitete­n rundt speiler slik sett bunader i samtiden. Det er ikke nødvendigv­is museets rolle å ta stilling til om det er galt eller riktig. Vi forstår at de lokale bunadstilv­irkerne kan oppleve dette som arrogant overfor deres virke, og det beklager vi. Det har ikke vaert vår intensjon. Vi ønsker gjerne debatten om produksjon­ssted for bunader velkommen, men står fast på at denne aktivitete­n er en uegnet arena for debatten.

Runar Lia

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? BUNADER TIL STRID OG GLEDE: Bunader har en viktig rolle i årets sommerutst­illing på Heddal Bygdetun. Her, en ekte Anne Bamble-bunad vises fram av Helge Anderson som selv er ikledd Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad.
FOTO: KNUT HEGGENES BUNADER TIL STRID OG GLEDE: Bunader har en viktig rolle i årets sommerutst­illing på Heddal Bygdetun. Her, en ekte Anne Bamble-bunad vises fram av Helge Anderson som selv er ikledd Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway