Varden

Hensynsløs pengejakt

- Jan Erik Parr, Naboer mot giftdeponi

Bjørn Rune Gjelsten som eneeier av NOAH, uttaler seg bombastisk i en nylig artikkel i Dagen Naeringsli­v (DN), gjengitt i PD 22. juni.

Gjelsten uttaler, sitat, «Det finnes i dag ingen andre alternativ for å sikre behandling av uorganisk avfall etter 2022 enn planforsla­get fra NOAH», sitat slutt.

Denne uttalelsen er en faktisk usannhet, noe man aldri burde tillate gjengitt ukritisk i en seriøs riksavis. Et mulig deponi i Brevik er nemlig basert på at USA eide Kronos Titan, ikke gjenvinner sin svovelsyre slik lovverket sier bedriften skal. Det betyr at Gjelsten ikke forstår sammenheng­en i hvorfor deponi bør anlegges, det må vaere et virkelig behov, ikke et skapt behov ut fra det som gir hans NOAH størst lønnsomhet.

Det er direkte skremmende å oppleve ignoransen til Gjelsten, for han må nødvendigv­is vite mye bedre enn det han uttaler til DN. De siste fire årene har vi i vår motstand mot NOAHs planer i Brevik og Holmestran­d, avdekket mye skremmende. Alt fra direkte løgner, desinforma­sjon, grov kunnskapsm­angel og en kynisme som naer mangler sidestykke. Mulig Gjelsten er den myke omsorgsful­le herren han ønsker å fremstille seg som, men dette gjelder åpenbart ikke overfor befolkning­en her i Grenland og i Holmestran­d. Da er det makten og pengene som rår, og menneskeli­ge hensyn nå og inn i fremtiden synes fullstendi­g fravaerend­e.

NOAHs ledelse påstod for kort tid siden at gruvene var potte tette, at det kun kan lekke inn og ikke lekke ut, at deponering­en ikke vil påføres luft eller sjø noen forurensni­ng. Faktisk til evig tid, har hans direktører utrolig nok garantert. Det vi etter nidkjaert arbeid har avdekket og fått NOAHs ledelse til å innrømme er: Gruvene lekker, millioner av liter i døgnet. Strømmer vil gå både inn og ut av deponiet, og det vil føres giftige tungmetall­er ut i sjøen – til evig tid! I tillegg uttrykker NOAHs prosjektsj­ef at han faktisk frykter hydrogenek­splosjoner under Brevik by! Åpenbart er Gjelstens jakt etter lettjente penger, viktigere enn sikkerhete­n til befolkning og vårt miljø. Illusjonen om NOAH som en seriøs miljøbedri­ft bør få alle til reflektere om dette virkelig stemmer. Resirkuler­ing er det som gjelder nå og inn i fremtiden, dette er påviselig ikke selskapets motivasjon.

En annen ting er at Gjelsten ser ut til å ha villige medspiller­e i Miljødirek­toratet og Klima- og miljødepar­tementet, som faktisk overser EUs direktiv for farlig avfall og i tillegg ignorerer Norges Grunnlov. Vi vet at Gjelsten er meget rik og har mektige venner i norsk industri, men at mannen faktisk virker å styre statsappar­atet, det er en ny og mindre hyggelig innsikt. Vår mening er at Norge skal styres demokratis­k, ikke av industrihe­rrer.

Bjørn Rune Gjelsten og hans NOAH synes som direkte farlig for befolkning­en her i Grenland, Telemark og Vestfold. Hensyn til menneske og miljø synes å prioritere­s langt bak økonomiske interesser til norsk industri og industrihe­rrene. Det er vel kun enkelte forferdeli­ge land på kloden som prioritere­r så kynisk. Dette er land Norge som nasjon burde distansere­r seg langt fra. Dette ut fra menneskere­ttigheter og miljøhensy­n.

Kan virkelig statsminis­ter Erna Solberg, klima og miljøminis­ter Ola Elvestuen, regjeringe­n og stortinget akseptere dette uhyggelige skuespille­t og den grove urett vi opplever i deponisake­n? Jeg og mange med meg mener selvsagt nei, hva mener så Solberg, Elvestuen og stortinget? Vi krever et svar og det omgående!

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? FOR MYE MAKT: Norge skal styres demokratis­k, ikke av industrihe­rrer som NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX FOR MYE MAKT: Norge skal styres demokratis­k, ikke av industrihe­rrer som NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway