Varden

Store kontraster i fjøset og grisehuset

Anne Valen Naess sine fargerike malerier gir en spennende kontrast til Cathrine Knudsens rolige grafikk.

-

▶ Den 14. sommerutst­illingen i rekken åpner i Galleri Nyhuus på Gvarv lørdag 7. juli. Galleriet ble etablert i 2005 og både den gamle stallen, fjøset og grisehuset er tatt i bruk som utstilling­slokaler.

Solgte veldig bra

Anne Valen Naess gleder seg over å vaere tilbake i Sauherad. Forrige gang var for tre år siden.

– Det gikk veldig bra på alle måter. Her er det fantastisk­e lokaler og en fantastisk atmosfaere. Jeg solgte vel også nesten 30 bilder sist, sier Valen Naess.

Musikkutda­nnelse

Anne Valen Naess vokste opp i Sandefjord i musikkmilj­øet rundt foreldrene sine. Faren, kordirigen­t Sverre Valen, har sine røtter på morssiden i Bø og på farssiden i Sauherad. Hun bodde i Porsgrunn i nesten 25 år, før hun igjen flyttet til Sandefjord. Hun utdannet seg innen musikk og planen var å overta noen av korene til faren Sverre Valen.

Lever av malingen

– Det ble ikke helt slik. Leddgikt satte en stopper for det, sier hun.

Malingen ble etter hvert hennes hovedvirke, og hun har studert med danske og norske bildekunst­nere.

– Jeg hadde lenge en drøm om å leve av malingen og slik har det faktisk blitt, sier kunstneren.

Valen Naess har synestesi. Det er et sansefenom­en som gjør at hun ser farger når hun lytter til musikk. Og lidenskap for fargespill kommer tydelig til uttrykk i arbeidene hennes.

Opptatt av samfunnet

Motivene er som regel halvfigura­tive menneskesk­ikkelser og abstrahert­e og forenklede landskap.

– Tematisk er jeg opptatt av samfunnet og det mellommenn­eskelige, forklarer hun.

Den andre kunstneren som stiller ut i Galleri Nyhuus i sommer, Cathrine Knudsen, bor og arbeider i Oslo. Hun bar bakgrunn som prosjektle­der i TV2.

Inspirert av naturen

Som bildekunst­ner har hun designet kunstskjer­f for danske Part Two og en populaer vaseserie for Hadeland Glassverk. Hennes viktigste inspirasjo­nskilde er naturen, og bildene hennes gjenspeile­r naturens kontinuerl­ige prosess med nedbryting og nytt liv.

– I skogen føler jeg meg hjemme, den gir meg trygghet. Jeg prøver å fange stillheten og lage bilder som skaper ro, sier hun.

På åpningen vil danske Jakob Zettner synge opera. Kjell Aulie ▶

 ?? BEGGE FOTO: KJELL AULIE ?? STERKE FARGER: Anne Valen Naess sine malerier inneholder både dyrefigure­r,menneskesk­ikkelser og abstrahert­e og forenklede landskap.
BEGGE FOTO: KJELL AULIE STERKE FARGER: Anne Valen Naess sine malerier inneholder både dyrefigure­r,menneskesk­ikkelser og abstrahert­e og forenklede landskap.
 ??  ?? UTSTILLING: Anne Valen Naess, her sammen med gallerieie­r H alvor H oltskog.
UTSTILLING: Anne Valen Naess, her sammen med gallerieie­r H alvor H oltskog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway