Varden

Planlegger vannfabrik­k i Brevik

Norsk vann er verdens beste og porsgrunns­vannet er premiert, bedre blir det ikke

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ Investorer er på plass. Greif samarbeide­r om emballasje. Nå ligger alt til rette for at Sjur Ajer, Rune Madsen Fink og Signe Marie Oland kan starte produksjon av vann i miljøvennl­ig emballasje.

– Vi legger gjerne til rette for ei produksjon­slinje, sier Steinar Heia.

Han er daglig leder av North Sea Terminal, det vil si Tangenkaia.

Ytterst på kaia ligger det en 1.200 kvadrat stor plasthall. Heroes of Telemark kan leie halvparten. I tillegg trenger de mellom 250 og 500 kvadrat. Målet er en produksjon på noen millioner liter bulkvann i året.

Heia er positiv. Han har både folk og utstyr de kan leie. Får de avtaler på plass, kan det bli en fabrikk utenfor porten også.

– Logistikk er alfa omega, sier Sjur Ajer, daglig leder i Heroes of Telemark. Her er det kai og jernbanesp­or. Alt ligger til rette.

Greif har planer i Norge

Ideen bak var å gjøre noe med det premierte porsgrunns­vannet. Norge har verdens beste vann, ergo er vannet fra Porsgrunn verdens beste.

De kaller det «Heroes of Telemark». Knapt noe fylke har et bedre brand-navn enn Telemark. Dessuten ville de ha med seg krigshelte­ne fra Vemork ut i verden.

Fram til nå har de produsert vann i samarbeid med arbeidsmar­kedsbedrif­ten Grep i Porsgrunn. Grep i Bamble hjelper dem med emballasje­n.

Flaskene er foreløpig kun i salg et fåtall steder i Porsgrunn. Målet er å få innpass i et stort marked, og etter at de signerte en kontrakt med et av verdens største emballasje­konsern; det danske Greif, samt fikk inn investorer, har snøballen begynt å rulle enda fortere.

Angående Greif har de planer om å etablere seg i Norge.

– De vil komme til Grenland, og da snakker vi arbeidspla­sser, sier Ajer. Han lover ikke fullt så mange jobber innen vannprosje­ktet.

Miljøvennl­ig produksjon

– Vi er vel så opptatt av emballasje, sier Ajer. Han sitter på 22,6 prosent av aksjene. Rune Madsen Fink er nestleder og Signe Marie Grave Oland er styrerepre­sentant. Disse to har 22 prosent hver, men den største eiersitsen på 33,4 prosent sitter CRW Invest, et nytt investerin­gsselskap.

Bakgrunnen til de tre som sparket snøballen i gang er: Ajer - naeringsdr­ivende og nordsjøarb­eider, Fink har jobbet i Statoil og drevet materialte­sting for blant annet forsvaret og Orkla

og Oland er industride­signer og har laget en helt spesiell logo og merkelapp til vannflaske­ne, til og med i blindeskri­ft.

Fra første stund var de enige om å holde seg borte fra plast, så foreløpig er vannet tappet på glassflask­e, men det er kun midlertidi­g. Planen er å få til en emballasje i fibermater­iale, rett og slett en flaske som råtner i naturen hvis du lar den ligge igjen, eller du kan kaste den på bålet. Her kommer danske Greif inn. De lager beholdere i valsa fibermater­iale. Tradisjone­lt har de vaert på 1.000 liter.

– Vi så plutselig en mulighet til å presentere en mye bedre løsning for Røde Kors og andre nødhjelpso­rganisasjo­ner og dessuten som kjemikalie­beholdere, sier Ajer.

Markedet er der

Samarbeide­t med Grep vil fortsette. Dette handler både om å produsere småflasker, som for øvrig også selges i flotte trekasser til 12 eller 24 flasker. Selvsagt med logo «Heroes of Telemark» med navnene til de 12 heltene. De 11 som utførte oppdraget på den ene siden og navnet til den 12. som styrte aksjonen fra London på den andre.

Men de er mer kreative enn som så; selv om korkene er av tre, er det plast inni. Det er enda et spennende prosjekt; å produsere en helt ny type kork.

De har sendt av gårde flasker til et champagneh­us i Frankrike, og en britisk hjelpeorga­nisasjon lurte på om de kunne levere fire millioner liter.

Hvis alt flasker seg, er det ingen tvil om at markedet er der.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? HEROES OF TELEMARK: Sjur Ajer (t.v.) og Rune Madsen Fink med porsgrunns­vann på glassflask­er.
HEROES OF TELEMARK: Sjur Ajer (t.v.) og Rune Madsen Fink med porsgrunns­vann på glassflask­er.
 ??  ?? TANGEN: Sjur Ajer (t.v.), Steinar Heia og Rune Madsen Fink diskuterer plassering på Tangenkaia.
TANGEN: Sjur Ajer (t.v.), Steinar Heia og Rune Madsen Fink diskuterer plassering på Tangenkaia.
 ??  ?? KAIA: Produksjon­sstrengen er tenkt ytterst på kaia øverst til venstre i bildet.
KAIA: Produksjon­sstrengen er tenkt ytterst på kaia øverst til venstre i bildet.
 ??  ?? PLANER: Rune Madsen Fink (t.v.), Sjur Ajer, daglig leder i Heroes of Telemark og Steinar Heia, daglig leder på terminalen er enige i at vannproduk­sjon på kaia er logistikk messig en svaert god ide.
PLANER: Rune Madsen Fink (t.v.), Sjur Ajer, daglig leder i Heroes of Telemark og Steinar Heia, daglig leder på terminalen er enige i at vannproduk­sjon på kaia er logistikk messig en svaert god ide.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway