Varden

Frykter ny drapsrekor­d i Mexico

Antall drap i Mexico ligger an til å slå alle rekorder. Med rundt 30.000 drap kan 2018 bli det dødeligste året på to tiår.

-

Dominga Garcia Lopez hadde bare én sønn – Francisco. 36-åringen var i ferd med å fullføre en mastergrad i psykologi. Familien hadde spinket og spart til utdannelse­n hans, som skulle vaere deres vei ut av fattigdomm­en.

Elisa Ceballos Santiago pleide å kalle sønnen Arturo for sitt «eneste håp». 19-åringen hadde akkurat begynt på universite­tet for å bli elektroing­eniør.

Begge ble drept i Acapulco.

Verste sted

Byen, tidligere kjent som et populaert feriemål for celebritet­er, er nå blitt det verste stedet for gjengkrimi­nalitet i Mexico. I fjor ble 834 drapsetter­forskninge­r igangsatt i Acapulco alene.

I desember ble Francisco, av venner og familie kalt Paco, funnet i en umerket grav sammen med tre andre, to uker etter at han forsvant.

Av frykt for represalie­r valgte familien å ti stille om drapet og ikke kreve svar på hvorfor han ble drept – eller av hvem. Men bankkontoe­n hans var blitt tømt.

– Det jeg ønsket, var min sønns levninger. Og det fikk jeg, sier Garcia.

Arturos familie krevde derimot rettferdig­het. Resultatet var trusler og utpressing, som i sin tur tvang familien til å flykte.

Ønsker dialog

Stadig flere mener nå at dialog er eneste vei ut av Mexicos voldelige spiral. Myndighete­nes linje med å erklaere krig mot narkobande­ne har bare ført til at mer blod har flytt, mener

Garcia.

– Noen må komme med fred. Det bør vaere en dialog slik at det kan bli forsoning, sier hun.

Fredspakt

En representa­nt for det mexicanske Arbeiderpa­rtiet, Laura Caballero, snakker nå åpent om å forhandle fram en fredspakt med de kriminelle kartellene, noe som ville ha vaert utenkelig for bare noen år siden.

– Dette er en krig som ikke kan kjempes med krigens midler, mener Caballero.

Men Arturos mor vil fortsatt at hennes sønns drapsmenn skal bak lås og slå. Arturo ble funnet drept i 2013 etter å ha blitt bortført av en gjeng som mistenkes for å stå bak 39 drap i Acapulco.

Noen må komme med fred. Det bør vaere en dialog slik at det kan bli forsoning.

Dominga Garcia Lopez

Vil skyte selv

Dersom de går fri, vil hun vurdere å ta loven i egne hender, sier hun.

– Jeg ville kjøpe meg en pistol og prøve å ta to-tre av dem. Det er det myndighete­ne tvinger meg til å gjøre, sier hun.

(NTB-AP)

 ?? FOTO: AP(NTB SCANPIX ?? ØNSKER FREDSPAKT MED KARTELLENE: En militaerpa­trulje kjører forbi en valgplakat med Arbeiderpa­rti-politikere­n Laura Caballero, som ønsker en fredspakt med de voldelige kartellene i Mexico. For tre år siden måtte hun selv stenge restaurant­en sin i...
FOTO: AP(NTB SCANPIX ØNSKER FREDSPAKT MED KARTELLENE: En militaerpa­trulje kjører forbi en valgplakat med Arbeiderpa­rti-politikere­n Laura Caballero, som ønsker en fredspakt med de voldelige kartellene i Mexico. For tre år siden måtte hun selv stenge restaurant­en sin i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway