Varden

Ble løslatt dagen etter ran nr fem

Søndag 24. juni truet han ansatte ved Sykehusapo­teket i Skien med en saks. Litt over en uke senere er Morgen ute og overlatt til seg selv igjen.

- ▶ Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

Morgan ble ikke fengslet etter at han ranet Sykehusapo­teket med saks. – Jeg frykter at jeg kommer til å skade meg selv eller andre hvis jeg ikke får hjelp, sier han.

– Jeg tror ikke Morgan kommer til å overleve denne sommeren hvis han ikke får hjelp, sier moren fortvilet. Hun ikke ønsker å navngis eller avbildes.

Vi sitter i hagen til Morgans mor. Hun har akkurat satt både kaffe og kaker på bordet.

– Det er ikke paven som kommer da, mamma, sier Morgan (38), med et skjevt smil.

Den lette tonen som akkurat var der, går raskt over i alvorlige stemmer og tomme blikk da Morgan får spørsmålet om hvordan han har det.

– Jeg er ikke frisk, jeg skjønner ikke hva som er galt med meg, svarer han før tårene begynner å renne ned langs kinnet hans.

– Det er derfor vi har tatt kontakt med dere, for at Morgan skal få hjelp, sier moren.

Det femte ranet

For litt over en uke siden gikk han inn dørene på sykehusapo­teket med en saks i hånden.

– Jeg var desperat, sier Morgan. Samtidig som han ranet til seg medisiner, beklaget han seg ovenfor de ansatte ved apoteket.

– Ranet var et rop om hjelp, jeg ville ikke skade noen. Jeg vil også si unnskyld til de ansatte og deres familier for det jeg utsatte dem for, sier han mens han ruller en røyk og stirrer tomt ned i bakken.

Det er ikke første gang Morgan har begått ran. Ifølge han selv har han gjort det fire ganger tidligere.

– Dette var femte gangen, men det er kun fire ganger jeg har blitt tatt, sier Morgan.

Etter ranet av apoteket ble ikke Morgan fengslet, på tross av at det var det han ville selv.

– Jeg ble sluppet ut av sykehuset dagen etter og overlatt til meg selv. Jeg frykter jeg kommer til å skade meg selv eller noen andre, sier han.

Dømt i 2016

Advokaten til Morgan bekrefter at han reagerte negativt på at han skulle bli løslatt.

Morgan ble i 2016 dømt for flere forhold, der det groveste var et ran likt det som skjedde for kort tid siden.

I desember i 2015 ranet han Statoil på Nylende med kniv, den gangen sa forsvarere­n at det var et rop om hjelp, og Morgan fikk fire ukers varetektsf­engsling som følge av gjentakels­esfare. Varetektsf­engslingen ble senere forlenget fram til rettssaken.

I retten ble Morgan dømt til fengsel i 1 år og tre måneder. I dommen står det at det var formildend­e at ranet var et rop om hjelp og at Morgan tilsto alt.

Det står også i dommen at Morgan er domfelt ni ganger tidligere.

Ikke gjentakels­esfare

Politiadvo­kat Guro Siljan bekrefter at Morgan ble sluppet ganske raskt etter ranet av sykehusapo­teket.

Men til tross for at politiet mente at det var en fare for gjentakels­e i 2015, mener de ikke at det er det nå.

– Etter vår vurdering så er det ikke fare for gjentakels­e, derfor ble vedkommend­e løslatt, sier Siljan.

– Har det ingenting å si at både Morgan og moren hans mener at det er farlig å slippe han ut igjen, eller at han har gjort lignende tidligere?

– Nei. Han ble sist domfelt i 2016 for lignende forhold, og derfor vurderte vi at det ikke er sannsynlig­het for gjentakels­e i naer framtid, sier hun.

Skjønner ikke

Moren som sitter ved siden av Morgan, skjønner ikke at politiet tør å slippe han ut igjen.

– Det beste for Morgan hadde vaert om han satt i fengsel, eller ble lagt inn på psykiatris­k, sier hun med skjelvende stemme, mens hun ser bort på Morgan.

– Det går greit, mamma, sier Morgan.

– Verken Morgan selv eller andre er trygge så lenge han ikke får riktig behandling. Han trenger trygge rammer rundt seg. Han takler ikke å bo alene, sier hun. Morgan selv mener situasjone­n nå er håpløs.

– Jeg bor et sted hvor hverdagen er et helvete. Det er så mye rus, vold, trusler og bråk, sier han.

Derfor er Morgan enig med moren i at han helst bør få en annen behandling.

– Det er det letteste for både meg og familien. Jeg ser at mamma blomstrer hver gang jeg sitter inne, sier han.

Moren til Morgan begynner å gråte av det han sier.

– Det er jo ikke fordi jeg ikke er glad i han. Det er fordi da er jeg trygg på at han for hjelp. Det gir meg en trygghet at jeg vet hvor han er og at jeg sikker på at han ikke vil gjøre noe dumt, sier hun gråtkvalt.

Behandling

Avdelingsl­eder for Distriktsp­sykiatrisk senter (DPS) nedre Telemark, Espen Halvorsen vil ikke kommentere Morgan som enkeltsak. Men han sier på generelt grunnlag at DPS hele ti-

den vurderer hva slags behandling som er til pasientens beste.

– Vi får en henvisning fra lege om hva slags tilstand pasienten ønsker behandling for. Så gjør vi en vurdering om pasienten får rett til behandling, og om det er poliklinis­k behandling eller døgnbehand­ling som er det beste for pasienten.

Morgan får for øyeblikket poliklinis­k behandling. Det vil si at han får samtalebeh­andling, samtidig som han bor hjemme og selv henter medisiner. Han mener selv denne behandling­en ikke er god nok.

– Det er selvfølgel­ig brukermedv­irkning når vi vurderer hvilken behandling som er til pasientens beste. Med det som utgangspun­kt gjøres faglige vurderinge­r slik at pasienten kan påvirke sin egen behandling og det videre behandling­sforløp. Pasienten alene kan ikke avgjøre hva som er best behandling. Eksempelvi­s kan vi ikke gi pasienten de medisinene den vil ha, bare fordi pasienten sier det selv, sier Halvorsen.

Selv om Morgan akkurat har begått et ran, så vil ikke det automatisk si at pasienten blir lagt inn.

– Når det oppstår hendelser, så gjør vi vurderinge­r på om behandling­en som gis er tilstrekke­lig, eller må endres. Men av hensyn til taushetspl­ikt kan jeg ikke svare konkret på denne pasienten sitt tilfelle, sier Halvorsen.

 ??  ??
 ??  ?? REDD: Morgan Evensen frykter hva som vil skje dersom han ikke får en annen behandling enn den han har nå.
REDD: Morgan Evensen frykter hva som vil skje dersom han ikke får en annen behandling enn den han har nå.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway