Varden

Hanne fikk nytt liv etter India-tur

Etter 20 år med sterke nakkesmert­er ble turen til India redningen for Hanne Stahl (31).

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

Etter å ha vaert i en bilulykke som 11-åring har Hanne Stahl levd med sterke smerter i nakken. Det har gjort hverdagen vanskelig. I flere år var det å stå opp hver morgen en kamp. Nå har livet snudd.

Hanne Stahl beskriver de siste årene som et rent smertehelv­ete.

– Det var noen dager hvor jeg ikke sto opp av senga. Det å skulle lage middag eller gå tur med hunden var bare en fjern drøm, forteller hun og titter bort på Ariel.

Hunden logrer og vil mer enn gjerne leke med matmor.

Til India for operasjon

Vi må tilbake i tid. Det er i 1998 at hverdagen blir snudd på hodet.

Hanne var 11 år og på vei til skolen da en bil kjørte inn i bilen hun satt i. Bilen ble totalvrak.

Siden den gang har hun slitt med hodepine og smerter i nakken. De siste årene har det intensiver­t seg.

Varden har vaert på besøk hos Hanne og samboeren Huy Huynh Tran flere ganger, sist gang rett før påsken i år, bare dager før de satte kursen mot India.

Etter flere turer til utlandet og et håp om nakkeopera­sjon var det til slutt en kirurg i India som var villig til å operere. Hanne har følt at hun ikke har fått nok hjelp fra norsk helsevesen.

– Jeg har fått nei til operasjon her hjemme. Jeg har vaert på rehabilite­ring, jeg har prøvd alternativ medisin, muskeltera­pi, massasje, fysioterap­i, akupunktur, radiofrekv­ens behandling, ortoped, kiroprakto­r, nevrolog men det har ikke hjulpet stort, sier hun. Hanne forteller at hun har vaert på Kysthospit­alet i Stavern og polioklini­kken i Bergen.

For et par år siden startet hun en innsamling på bloggen sin Nakkeskadd hvor hun fikk inn naermere 300.000 kroner som skulle brukes på operasjon.

– Vi dro til India hvor vi hadde en kontaktper­son. Jeg fikk møte to kirurger, men fikk en dårlig følelse. Jeg ble sendt videre og det ble tatt nye bilder. Den tredje kirurgen anbefalte ikke operasjon, han ville sette sammen et tverrfagli­g team for å hjelpe meg med å trene opp musklene rundt skaden, forteller Hanne.

Nakkekrage­n er lagt bort

Sammen med samboeren ble hun i India i en måned.

Treningen ga raskt resultater og i dag bruker hun knapt nakkekrage­n hun har vaert avhengig av de siste 15 årene.

– Hele India er som en tåkete drøm. Behandling­sopplegget besto hovedsakel­ig av en fysioterap­eut, i tillegg til meditasjon og yoga på ulike behandling­ssentre. Og det tok ikke mange dagene før jeg følte meg bedre. Jeg er ikke helbredet, men jeg har ikke følt meg så levende på mange mange år, smiler Hanne.

Hun er aerlig på det tok tid å fordøye at det ikke ble operasjon.

– Jeg laget en video til bloggen min hvor jeg fortalte om treningen og rådene fra kirurgen. Jeg følte at det var forventet at jeg skulle ta en operasjon og var helt aerlig veldig spent på reaksjonen­e fra folk som har hjulpet meg. Det har heldigvis gått bra og de er støttende.

Operasjone­n var anslått å koste i overkant av 400.000 kroner.

– Pengene som har blitt samlet inn er brukt på reise, behandling og opphold. Det var rimeligere enn en operasjon, men ble allikevel svaert dyrt. Det kostet å vaere der og få opptrening i en måned, forteller hun.

Fått livet tilbake

Hanne går inn i stua på Herøya. Når hun kommer ut igjen har hun yogamatta under armen. Det er stor kontrast til tidligere møter vi har hatt.

– Jeg følger treningsop­plegget slavisk. Tre til fire ganger i uka gjør jeg øvelser, forteller hun.

– De fleste dagene etter oppholdet i India har vaert gode. Jeg kommer meg ut av senga uten problemer, steller for dyrene vi har og går til og med turer daglig. Jeg kan også bevege hodet uten at jeg trenger å vaere redd.

I flere år har hun vaert avhengig av samboeren, til å hjelpe seg med den minste,l ille ting.

– Nå kan jeg lage middag og gjøre helt vanlige ting. Jeg spurte Huy om han merket forskjell etter turen vår. Han er ikke tvil. Jeg er totalt forandret, smiler Hanne.

– Jeg er langt fra helt frisk, men det å kjenne på den friheten jeg har nå er fantastisk. Jeg har fått livet tilbake, avslutter hun.

 ?? FOTO:FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO:FREDRIK PEDERSEN
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? RETT FØR: Påsken 2018 hjemme hos Hanne og samboer Huy Huynh Tran. Turen til India var rett rundt hjørnet.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N RETT FØR: Påsken 2018 hjemme hos Hanne og samboer Huy Huynh Tran. Turen til India var rett rundt hjørnet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I UTLANDET: Hanne har tatt MR i Tyskland og i Storbritan­nia. Det har hun betalt selv.
FOTO: PRIVAT I UTLANDET: Hanne har tatt MR i Tyskland og i Storbritan­nia. Det har hun betalt selv.
 ??  ?? MER SELVSTENDI­G: Hanne gleder seg over å kunne gå turer alene med hunden Ariel uten å vaere redd for at kroppen stopper opp.
MER SELVSTENDI­G: Hanne gleder seg over å kunne gå turer alene med hunden Ariel uten å vaere redd for at kroppen stopper opp.
 ??  ?? FOKUS PÅ TRENING: Hanne Stahl var utsatt for en trafikkuly­kke da hun var 11 år. I mange år har hun hatt sterke smerter ogplanen var å reise til utlandet for å operere. Turen til India ble vendepunkt­et.
FOKUS PÅ TRENING: Hanne Stahl var utsatt for en trafikkuly­kke da hun var 11 år. I mange år har hun hatt sterke smerter ogplanen var å reise til utlandet for å operere. Turen til India ble vendepunkt­et.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway