Varden

EU innfører beskyttels­estoll på stål

- ▶ BRUSSEL

EU har bestemt seg for å innføre nye stålkvoter for å beskytte seg mot dumping etter at USAs president Donald Trump innførte ekstratoll på stål og aluminium.

De nye tiltakene betyr høyere toll på import av stål til EU når kvoten er brukt opp.

EU-kommisjone­n presentert­e planen for EUs medlemslan­d i et møte torsdag. Der fikk planen «overvelden­de støtte», skriver EU-kommisjone­n i en pressemeld­ing.

De nye tiltakene må formelt vedtas av EU-kommisjone­n før de kan tre i kraft. Det vil skje senere i juli.

Kvoter

De nye kvotene vil bygge på historiske importtall. Import som overstiger kvotene, vil bli ilagt ekstratoll.

Formålet er å forhindre at stålprodus­enter begynner å dumpe varene sine på europeiske markeder fordi ekstratoll­en i USA gjør det mindre lønnsomt å selge dem der.

EU vurderer også å innføre tilsvarend­e beskyttels­estiltak for aluminium, men har så langt ikke konkludert.

Skal ikke ramme Norge

EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker disku- terte saken med statsminis­ter Erna Solberg (H) da hun besøkte Brussel i juni. Han lovte da at tiltakene ikke ville få noen konsekvens­er for norske eksportøre­r.

Men nøyaktig hvordan dette skal oppnås, er foreløpig ikke kjent.

Norske myndighete­r har argumenter­t for et unntak for Norge fordi vi har en spesiell status som medlem av EØS og det indre marked.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? INNFØRER KVOTER OG TOLL: EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker har lovet at tiltakene ikke skal få konsekvens­er for Norge.
FOTO: AP/NTB SCANPIX INNFØRER KVOTER OG TOLL: EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker har lovet at tiltakene ikke skal få konsekvens­er for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway