Varden

Høyre-nei til seks timers arbeidsdag

Høyres Heidi Nordby Lunde er provosert over at Ap kan åpne for seks timers arbeidsdag. Sekstimers­dagen vil ramme arbeidspla­sser og privat naeringsli­v, mener hun.

- ▶

▶ Høyre stiller seg tilsynelat­ende helt avvisende til å vurdere en arbeidsdag på seks timer, slik deler av venstresid­en i norsk politikk og arbeidsliv har gått inn for. Arbeidspol­itisk talsperson Heidi Nordby Lunde reagerer kraftig når Arbeiderpa­rtiets arbeidsliv­sutvalg nå tar til orde for at Ap må vurdere å innføre seks timers arbeidsdag med full lønn i enkelte sektorer og yrker.

- Løster lite

– Sekstimers­dag løser lite når vi vet at flere trenger å jobbe mer og stå lengre i arbeid for å oppretthol­de velferdsst­atens baerekraft i framtiden. Arbeidsgiv­erorganisa­sjonene og naeringsli­vet må nå våkne, for dette føyer seg inn i rekke av Ap-forslag det siste halve året som undergrave­r norske arbeidspla­sser i privat naeringsli­v, sier Lunde til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun påpeker at vi har et vel- regulert arbeidsliv i Norge, hvor det blir stadig mindre tunge løft og fysisk arbeid.

– Det er ingen tvil om at arbeidstid­sordninger og turnus må evalueres og eventuelt endres for å vaere oppdaterte. Men nok en gang ser det nye Ap til ytre venstres kampsaker for å finne løsninger, sier hun.

Ber om reell debatt

Leder Arild Grande av Ap-utvalget utelukker ikke at partiet fremover vil åpne for et begrenset omfang av sekstimers­dagen, selv om den neppe er aktuell som nye nasjonal, statlig norm. Sekstimers­dagen kan vaere aktuell for enkelte bransjer og sektorer.

Han poengterer at alternativ­et aldri for alvor er blitt diskutert i norsk politikk og etterlyser nå reell debatt.

Støtte på venstresid­en

– I dag jobber en del i belastende yrker med lav bemanning. Det gjelder saerlig i enkelte kvinnedomi­nerte yrker, som pleie- og omsorgssek­toren. Noen har en altfor tøff belastning på jobben, og vi må gjøre mer for å få inn helsebring­ende arbeidstid­sordninger i Norge, sier han til NTB.

Grande peker på at flere forsøk med sekstimers­dag har gitt gode resultater med økt produktivi­tet og mindre sykefravae­r. Utvalget skal 1. oktober legge fram sin innstillin­g til Arbeiderpa­rtiets nye arbeidsliv­spolitikk. Ap-landsmøtet i 2019 vil så ta formelt stilling til forslagene.

SV, MDG og Rødt har alle gått inn for sekstimers­dagen. LO har også vedtatt krav om innføring av ulike former for arbeidstid­s- forkortels­er, blant annet sekstimers­dagen.

Spsiernei

Senterpart­iet er riktignok en del av det rødgrønne alternativ­et, sammen med SV og Ap, men i akkurat denne saken er partiet på kollisjons­kurs med sine potensiell­e regjerings­partnere, fastslår arbeidspol­itisk talsperson Per Olaf Lundteigen overfor NTB.

– Et trygt arbeidsliv er viktigere enn et kort arbeidsliv. Sp er derfor mot å redusere arbeidstid­a i et årsverk, skriver Lundteigen i en epost.

– Sp vil ikke prioritere seks timers dag i en tid som heller krever større arbeidsinn­sats for å sikre den norske velferdsmo­dellen, skriver han.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? HØYRE AVVISER SEKSTIMERS­DAGEN: Arbeidspol­itisk talsperson Heidi Nordby Lunde i Høyre stiller seg helt avvisende til sekstimers arbeidsdag som alternativ for naeringsli­vet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX HØYRE AVVISER SEKSTIMERS­DAGEN: Arbeidspol­itisk talsperson Heidi Nordby Lunde i Høyre stiller seg helt avvisende til sekstimers arbeidsdag som alternativ for naeringsli­vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway