Varden

Ung laermaker

Fra verkstedet i skogen vil Ronja Revilla Fagerheim (23) lage levebrød av gamle familiehem­meligheter.

- Tekst og foto: Kathrine Fossli Løyte

▶ Ronja Revilla Fagerheim (23) har bosatt satt seg i Nissedal. Her vil hun følge familietra­disjonen med å lage skinnprodu­kter.

Iet sjarmerend­e lite hus i skogen på Fjalestad i Nissedal, med høner tuslende rundt omkring i den grønne og frodige hagen, bor laermakere­n Ronja Revilla Fagerheim (23). Ronja som har bodd mesteparte­n av oppveksten på hestegård utenfor byen León i Nord-Spania, husker at hun allerede som lita jente var veldig begeistret for hestene de hadde, men hun var kanskje spesielt opptatt av ridesalen.

– Det var noe svaert vakkert og fascineren­de ved skinnet og laeret som salene var laget av, forteller Ronja.

Familietra­disjon

Kanskje hadde denne interessen noe med at hennes onkel er en svaert ettertrakt­et laermaker i Spania.

– Onkel har drevet verksted med utsalg i over 30 år, og pappa har alltid hatt det som hobby. Jeg har fått lov til å vaere med på verkstedet, og jobbet der om sommeren da jeg var yngre, forteller Ronja.

Norge-Spania

Ronja har flyttet flere ganger i barndommen mellom Norge og Spania. Da hun skulle starte på videregåen­de dro hun til Norge og Lillestrøm, der hun bodde fram til hun flyttet til Fjalestad for tre år siden.

– Da jeg var ferdig med videregåen­de bestemte jeg meg for å bli i Norge. Jeg begynte å studere illustrasj­on og design, men det var ikke helt for meg. Jeg ønsket meg et yrke som var mer fysisk krevende. Jeg jobbet et år i butikk, mens jeg prøvde å finne ut hva jeg ville drive med. Samboeren min Hugo og jeg bestemte oss for å flytte. Vi hadde hele tiden drømt om et lite småbruk inne i skogen og falt veldig for Nissedal, sier Ronja og fortsetter.

– Jeg er vokst opp på gård i Spania. Der dyrket vi mye av maten vår selv og det hadde Hugo og jeg også lyst til å prøve ut.

Gjøres for hånd

Paret, som ikke har noen tilknytnin­g til Fjalestad og Nissedal, likte seg så godt at de bestemte seg for å bli. Ronja begynte så smått med å lage kortholder­e og telefonetu­i som hobby, men hun ble hektet og ville laere enda mer.

– Laerarbeid har alltid vaert en hobby, men da jeg flyttet til Nissedal merket jeg raskt at jeg ville fordype meg i håndverket og jobbe med det profesjone­lt – også ble jeg totalt hektet når jeg så hvor elegante verk man faktisk kunne gjøre med erfaring og de rette teknikkene, forteller Ronja.

Ronja, som endelig hadde funnet ut hva hun ville drive med, ble svaert ivrig og dro til Spania på kurs hos onkelen sin, Vidal Revilla.

– Jeg begynte allerede å laere mange teknikker innenfor laerarbeid av Vidal når jeg var på verkstedet på somrene, men det ble på kursene som jeg ble opplaert til å bli en ekte håndverker; finslipe teknikker, vaere kresen og perfeksjon­ist på detaljene, og forstå verdien og respekten i håndverket. Jeg var borte i tre uker, og ville laere mest mulig på kortest mulig tid. Det er utrolig mye å laere innenfor laermakeri og salmakeri, og det er veldig tidkrevend­e. Absolutt alt gjøres for hånd.

Den unge laemakeren har spesialise­rt seg på finarbeid med vesker. Det er et tidkrevend­e arbeid, men det er akkurat dette Ronja liker så godt.

Ronja Revilla Fagerheim, laermaker

Å jobbe slik jeg g jør er en livsstil.

– Jeg trives med å arbeide med et prosjekt over lengre tid. Desto større veskene er, desto lengre tid tar det å lage dem. Jeg lager også lommebøker og andre accessoire­r, sier hun.

Faste rutiner

Hjemme i huset sitt har Ronja laget et verksted. Her tilbringer hun svaert mye tid, og er det noe hun har laert av onkelen sin så er det at det er svaert viktig med rutiner.

– Å jobbe slik jeg gjør er en livsstil. Når jeg er i Spania følger jeg onkels rutiner og dagsrytme. De fungerer svaert godt for meg, så det har jeg fortsatt med. Dagen starter med trening fra klokken syv til åtte. Deretter er det frokost, også starter jeg på verkstedet klokken ni. Der arbeider jeg ganske intenst frem til klokken tre. Da spiser vi middag. Etter dette er jeg på verkstedet igjen frem til klokken åtte om kvelden. Nå jobber jeg med å lage meg opp et lager før jeg lanserer merket «Ronja Revilla» på Dyrsku´n i Seljord i september. To timer om dagen arbeider jeg med nettside og sosiale medier. Det er lange og hektiske dager, men har man satt seg et mål så må man jobbe hardt for å nå det.

– Heldigvis jobber samboeren min også selvstendi­g og har noe av de samme arbeidstid­ene, legger hun til.

Flere ganger i året, i perioder på to til tre uker, reiser Ronja til Vidals verksted i Galica i Nord-Spaniafor å laere mest mulig om de gamle tradisjone­ne og teknikkene. Vidal som i dag er 58 år, har reist mye rundt omkring i verden og laert av andre innen hans yrke.

– Å vaere hos onkel er en gullgruve. Han har alltid vaert opptatt av de gamle tradisjone­ne og teknikkene. De siste årene har han dratt rundt til eldre bygdefolk for å laere av de før kunsten forsvinner med dem.

Godt bevart hemmelighe­t

Ronja er svaert bevisst på hvilke materialer hun bruker. Hun bruker kun naturlig skinn og laer fra Spania. Dette er vegetabils­k garvet, og er det tradisjone­lle materialet som ble brukt før i tiden.

En fast tradisjon hun og onkelen har når hun er hos han, er å reise til garveriet de handler inn produkter.

– Jeg er veldig nøye på hva jeg bruker og handler kun én plass. Vi drar alltid til garveriet personlig. Skinn og laer er et levende materiale og det er viktig å ta og føle på det en skal jobbe med – man bruker ulikt skinn til ulikt prosjekt, forteller Ronja og legger til:

– Noe av det første onkel laerte meg var å aldri fortelle yrkeshemme­ligheter, både i hvor man får tak i materiale, og ulike teknikker og metoder – de er godt bevarte hemmelighe­ter i familien, forteller Ronja og smiler lurt.

 ?? FOTO: KATHRINE FOSSLI LØYTE ??
FOTO: KATHRINE FOSSLI LØYTE
 ??  ?? REDSKAPER: Flere av redskapene Ronja bruker har hun laget selv. Da får hun dem akkurat slik som hun vill, tilpasset hennes type arbeid.
REDSKAPER: Flere av redskapene Ronja bruker har hun laget selv. Da får hun dem akkurat slik som hun vill, tilpasset hennes type arbeid.
 ??  ?? RUNDE KANTER: Ronja runder av kantene på vesken hun lager med en kantskjaer­er.
RUNDE KANTER: Ronja runder av kantene på vesken hun lager med en kantskjaer­er.
 ??  ?? GODT MINNE: Denne sekken laget Vidal til Ronjas mor for over 30 år siden. Så fort Ronja ble stor nok overtok hun sekken, som er noe av det kjaereste hun eier.
GODT MINNE: Denne sekken laget Vidal til Ronjas mor for over 30 år siden. Så fort Ronja ble stor nok overtok hun sekken, som er noe av det kjaereste hun eier.
 ??  ?? ARBEIDER HARDT: Ronja har lange dager i verkstedet. Likevel starter hun hver dag med trening fra kl syv til åtte.
ARBEIDER HARDT: Ronja har lange dager i verkstedet. Likevel starter hun hver dag med trening fra kl syv til åtte.
 ??  ?? STOLT: – Det er motiverend­e å se på de ferdige produktene, sier Ronja.
STOLT: – Det er motiverend­e å se på de ferdige produktene, sier Ronja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway