Varden

Feryat selger kebab for 7,5 millioner

Feryat Hüyük (37) er tyrkeren som satset på kebab etter å ha spist dårlig gatekjøkke­nmat i Porsgrunn. I fjor omsatte han for 9,4 millioner kroner.

- Fortsetter på neste side ▶

For elleve år siden åpnet Feryat Hüyük Balkan pizza & kebab i Porsgrunn. Nå er Balkan en kjede med gatekjøkke­n på hele Østlandet.

Det lukter grillet kjøtt inne på gatekjøkke­net i Storgata 101 i Porsgrunn. Bak disken ligger grønnsaker ferdig kuttet opp. Klokken er 11 på en helt vanlig hverdag, det er allerede et par menn som har bestilt seg en kebab.

– Vi har mange faste kunder her. Det er selvsagt hyggelig at de liker maten vi lager. Noen kommer innom her totre ganger på en dag, forteller Feryat Hüyük.

– Da er det frokost, lunsj og nattmat etter en fest. Vi har åpent til klokken 03.00 i helgene, legger han til.

Hard jobbing

På en god lørdag selger Balkan rundt 450 retter.

– Det er kebab, pizza og hamburgere blant annet, men av alt vi selger i løpet av et år så er nok 80 prosent kebab.

I fjor omsatte Balkan Pizza & Kebab i Porsgrunn for 9,4 millioner kroner. Det betyr at folk har spist kebab for drøye 7,5 millioner kroner hos Feryat.

– Jeg startet opp i april 2007. Da lå omsetninge­n på rett under 2 millioner kroner. Det har vaert en jevn vekst hvert år, men det har vaert hard jobbing. Det har ikke kommet av seg selv.

Fra å starte med én ansatt har han nå ni. Han har også fått med seg Birkan Gelik og Hakan Hüyük på eiersiden.

Tøff oppvekst

Feryat kommer opprinneli­g fra Tyrkia, naermere bestemt Ankara. Der bodde han fram til han ble tenåring.

– Det var andre tider og det var ikke en enkel barndom for oss som vokste opp der. Jeg har opplevd det harde liv. Vi begynte tidlig å jobbe for å hjelpe foreldrene våre. Det gjør vi fortsatt, det er ikke slik at vi slutter å tenke på dem selv om vi har fylt 18 år.

Feryat har alltid vaert glad i fotball og begynte å spille da han var ganske liten.

– Jeg husker de andre hadde fotballstø­vler, jeg spilte i gummistøvl­er. Jeg har holdt på fotballint­eressen og spiller i dag fotball på bedriftsla­g her i byen. Vi her på Balkan møtes også et par ganger i uka etter stengetid og spiller.

Han tar en pause før han fortsetter. – Jeg vokste opp med en pappa som stort sett var i utlandet. Etter mange år fikk han oppholdsti­llatelse i Sverige og resten av familien fikk komme etter.

At faren ikke var til stede i oppveksten hjemme i Tyrkia synes Feryat fortsatt er sårt.

– Det er det. De første årene i livet skjer det mye og det er viktig å ha sin far i naerheten. Det gjør fortsatt vondt i en del av hjertet mitt når jeg tenker på det. I dag har jeg kone og en datter på 5 år her i Porsgrunn. Jeg vil ikke at barnet mitt skal kjenne på den samme følelsen, så jeg er mye sammen med henne.

Samtidig er han klar over at faren gjorde det han måtte for at de alle skulle få komme til et bedre liv i Sverige. Da han var 13 år flyttet han og resten av familien til Stockholm.

– Jeg hadde ungdomstid­en min der, det var en fin tid. Storebrore­n min flyttet etter hvert til Larvik og åpnet gatekjøkke­n. For 14 år siden dro jeg til Vestfold for å hjelpe han. Planen var å bli der i et par måneder, men jeg ble vaerende i Norge. Etter en stund var tanken å åpne gatekjøkke­n i Arendal, men etter en tur innom i Porsgrunn, hvor jeg fikk servert dårlig gatekjøkke­nmat, bestemte jeg meg for å åpne her, forteller Feryat.

Balkan-kjede

17. april 2007 åpnet han Balkan, i et lokale litt lenger opp i Storgata. På åpningsdag­en solgte jeg rundt 40 kebab i pita og 5 rullekebab. Det er ikke så galt det.

I dag har familien åtte Balkan-gatekjøkke­n rundt om i landet.

 ??  ??
 ??  ?? STERKE RELASJONER: Feryat Hüyük har et naert forhold til familien sin. Denne uka var de over 20 hjemme i stua hos foreldrene som feiret Id sammen.
STERKE RELASJONER: Feryat Hüyük har et naert forhold til familien sin. Denne uka var de over 20 hjemme i stua hos foreldrene som feiret Id sammen.
 ??  ?? SUKSESS: Balkan Pizza & Kebab omsatte i 2017 for drøye 9,4 millioner kroner. På en god lørdag
SUKSESS: Balkan Pizza & Kebab omsatte i 2017 for drøye 9,4 millioner kroner. På en god lørdag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway