Varden

Vil du smake på bever eller rådyr?

– Hit vil vi komme tilbake neste år. Responsen har vaert kjempegod, sier Jurgitte Folkedal.

- ▶ jan.bjorn.taranrod@varden.no

Hun og Skakke røykeri har tatt turen over fjellet fra Etne for å selge laks, aure og bacon på Mersmak. Det er ikke «røyket» ved at det sprøytet full av røykolje. Alt er røykt på gamlemåten med einer, og før det er den marinert med Skakkecogn­ac.

Både speket og røkt

Matkjenner Ole Magne Johnsen skryter av skakkelaks­en, som både er speket og røyket.

– Den her skal jeg kose med. I morgen kommer jeg kanskje tilbake og handler mer, sier Ole Magne, som skal bruke ettermidda­gen til å besøke matproduse­nter og ta en matbit innimellom.

– Det er utrolig artig å snakke med dem som lager maten og høre hvordan de jobber med å få fram den gode smaken i matvarene, sier Johnsen.

– Du bør ta runden rundt Kaffehuset. Der er det mye bra, sier han før han antar at resten av festivalom­rådet også har mye å by på. – Det pleier de, jo, legger han til.

Smaken av sommer

Du kan smake deg fram gjennom hele verden blant de 115 utstillern­e. Men hvis du vil begynne i Norge, kan vikingskip­et i Bryggevann­et vaere et sted å stoppe.

– Det smaker sommer av denne honningen, hevder Gro Anita Valen, mens Linda Renate Helleskås gjør klar smaksprøve­r med stikkelsba­ersyltetøy.

– Det smaker både litt syrlig og søtt, og er en smak mange husker fra barndommen. sier Helleskås.

– Nå er det god mat og drikke som gjelder de neste to dagene. Nå skal vi gjøre ordtaket til skamme om at hvis du ikke kan uttale det, så skal du ikke spise det, sa hovedutval­gsleder Geir Arild Tønnesen (V) i åpningstal­en på Handelstor­get.

Deretter fikk han hjelp av barn fra Borgestad barnehage til å klippe over snora, og dermed var årets mest velsmakend­e begivenhet i gang i fylkeshove­dstaden.

 ??  ??
 ??  ?? RÅDYR OG BEVER: Oddveig Homme får servert rådyr av Ernst Stensrud og Carol Nyland Rasmussen fra Skien Jeger og fiskeforen­ing.
RÅDYR OG BEVER: Oddveig Homme får servert rådyr av Ernst Stensrud og Carol Nyland Rasmussen fra Skien Jeger og fiskeforen­ing.
 ??  ?? FRA SAUHERAD: Linda Renate Helleskås fra Lien gård og Gro Anita Valen fra Honning Telemark solgte blant annet syltetøy og honning.
FRA SAUHERAD: Linda Renate Helleskås fra Lien gård og Gro Anita Valen fra Honning Telemark solgte blant annet syltetøy og honning.
 ??  ?? ÅPNER: Geir A. Tønnesen, Cecilie Kollstrøm og Sara klipper snora.
ÅPNER: Geir A. Tønnesen, Cecilie Kollstrøm og Sara klipper snora.
 ??  ?? FISKESPREL­L: Silje Home Johnsen og Alisa Muangmai fra Hjalmar Johansen videregåen­de skole serverte fisk til barnehageb­arna.
FISKESPREL­L: Silje Home Johnsen og Alisa Muangmai fra Hjalmar Johansen videregåen­de skole serverte fisk til barnehageb­arna.
 ??  ?? SKAKKELAKS: Ole Magne Johnsen handler «Skakkelaks» av Jurgitte Folkedal fra Skakke Røykeri i Etne.
SKAKKELAKS: Ole Magne Johnsen handler «Skakkelaks» av Jurgitte Folkedal fra Skakke Røykeri i Etne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway