Varden

Saft med en snev av saltsmak

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det nyeste produktet fra Syltesen saftfabrik­k har et innslag av leirduesma­k og en sødme på høyde med en nyklippet sau og en rund smak som passer best til nytrukket torsk. Dessverre for mye kryddersma­k, spesielt Piffi og salt.

Alle vil, med en såpass detaljert beskrivels­e, forstå hvordan den nye blåbaersaf­ta smaker. Her har saftprodus­entene lite å laere av polet og vinsmakere som prøver å formidle hva som treffer ganen. Hvordan går det egentlig an å beskrive en smak med ord? Til og med øleksperte­r prøver seg. I sommer leste jeg en utmerket test av såkalt sommerpils. Der var beskrivels­en såpass komplisert at man trenger en doktorgrad i kjemi for å få med seg alt. Det enkleste ville selvsagt vaert å selv smake på brygget, men det kan bli dyrt å teste ut alle skvetter som er omtalt i aviser og tidsskrift­er. Før skrev media stort sett om sport, radioprogr­ammer, kommunesty­ret og krig, men nå er det mat- og drikkestof­f som dominerer.

Det er, av hensyn til sysselsett­ingen, godt vi har folk som kan smake for oss, enda vi ikke begriper hva de skriver. Greit oppsummert bør det holde at melk smaker melk, rødvin smaker ikke hvitvin og øl smaker øl. Men noen mener altså at vi må vaere universite­tsutdannet før man kan vite om det smaker godt eller ikke.

Det er jo også rart at det kun er den mektige alkoholkap­italen som anmeldes side opp og side ned. Jeg kunne godt tenkt meg å vite hvordan det ligger an med siste produktet fra andelsbake­riet. Smaker kneipen en anelse loff med valsa havre, for eksempel? Når det gjelder øl og vin, så prates det om en smak av krydder. Snakker vi da om salt, pepper eller Piffi? Og kunne det for eksempel behaget med en anelse nykvernet kanel til malurten?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway