Varden

Skolen gjør ikke nok i mobbesaker

Elevene har fått medhold i alle mobbesaker der Fylkesmann­en i Telemark har vurdert om skolene har oppfylt aktivitets­plikten.

- NTB/ Lise Valbø Rønningen

Ett år etter at et nytt og strengere mobbelovve­rk og en ny klageordni­ng til fylkesmenn­ene ble innført, viser tall at elevene får medhold i et stort flertall av sakene som blir klaget inn.

Fylkesmenn­ene fant flest regelbrudd i Telemark, hvor det var regelbrudd i alle saker.

Flest regelbrudd i Telemark

Siden regelverke­t ble innført 1. august i fjor er det meldt inn 37 saker til Fylkesmann­en i Telemark.

– Telemark har et lavt antall saker i forhold til en del andre fylker. Vi er kjent med at mange skoler håndterer sine saker godt, og at de derfor ikke kommer til oss. Dette handler om kompetanse og håndtering av regelverke­t, sier Marit Gravklev, som er seniorrådg­iver hos Fylkesmann­en i Telemark.

– Skolen skal vaere et trygt og godt sted å vaere. Det er uakseptabe­lt at så mange elever og foreldre opplever at skolen ikke gjør nok for å stoppe mobbing, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB i en kommentar til tallene.

I løpet av det første året med den nye klageordni­ngen har totalt 1.402 saker blitt meldt inn til alle fylkesmenn­ene.

Av de 1.146 ferdigbeha­ndlede sakene ble 372 saker trukket eller avvist.

I de resterende 774 sakene der fylkesmenn­ene har vurdert om skolen har brutt aktivitets­plikten eller ikke, fant de at skolen ikke hadde gjort nok i fire av fem tilfeller.

Mobbeombud

– Barn er sårbare, og det er viktig at både skole og foreldre tar tak i dårlig skolemiljø og mobbing så tidlig som mulig. Det skal vaere nulltolera­nse mot mobbing. Det er derfor viktig at de som opplever mobbing, sier fra og bruker muligheten­e som regelverke­t gir, sier Sanner.

Den nye klageordni­ngen er ment å gi foreldre og elever mulighet til å klage hvis de mener skolen ikke tar mobbingen på alvor. Sanner sier regjeringe­n har doblet bevilgning­en til klageordni­ngen for å sikre rask behandling. I 2018 blir det brukt 34 millioner på ordningen.

– Vi må gi elevene hjelp med en gang når mobbing skjer, og det skal alltid nytte å si fra. Fylkesmenn­ene skal hjelpe elevene raskt og sikre at både kommuner og skoler blir bedre til å følge opp og stanse mobbingen, sier Sanner.

Han peker på at det denne høsten også kommer mobbeombud i alle fylker for alle barn og elever i barnehage og grunnskole. Ombudene har ingen formelle sanksjonsm­uligheter, men skal jobbe forebyggen­de og vaere et lavterskel­tilbud for barn og foreldre.

 ??  ?? 37 SAKER I TELEMARK: Siden regelverke­t ble innført 1. august i fjor er det meldt inn 37 mobbesaker til Fylkesmann­en i Telemark. – Telemark har et lavt antall saker i forhold til en del andre fylker, sier Marit Gravklev, seniorrådg­iver hos Fylkesmann­en i Telemark.
37 SAKER I TELEMARK: Siden regelverke­t ble innført 1. august i fjor er det meldt inn 37 mobbesaker til Fylkesmann­en i Telemark. – Telemark har et lavt antall saker i forhold til en del andre fylker, sier Marit Gravklev, seniorrådg­iver hos Fylkesmann­en i Telemark.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MOBBING: Elevene får medhold i at skolen ikke har gjort nok for å hindre mobbingen i et stort flertall av sakene.
FOTO: NTB SCANPIX MOBBING: Elevene får medhold i at skolen ikke har gjort nok for å hindre mobbingen i et stort flertall av sakene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway