Varden

Posten vil ha fae rre dager med brevpost

Mengden brevpost faller raskere enn ventet. Nå pusher Posten på for at antall dager med post kuttes.

-

– Reduksjon av omdelingsf­rekvens til annenhver dag er et nødvendig neste steg i tilpasning­en av kostnadene til samfunnets bruk av posttjenes­ter, skriver Posten i sin kvartalsra­pport for andre kvartal.

Av rapporten går det fram at det ble sendt 11,2 prosent faerre brev i første halvår i år sammenlign­et med i fjor. Fallet er mer dramatisk enn ventet, og Posten slår fast at det vil bli fortsatt kraftig nedgang i årene som kommer.

Ber om rask beslutning

Samferdsel­sdeparteme­ntet forslo tidligere i år å kun levere post annenhver dag fra 2020. Posten har tidligere uttrykt støtte til dette i sitt høringssva­r, men ber nå om at spørsmålet avklares allerede i løpet av året.

– Innføring av postomdeli­ng annenhver dag i hele landet vil vaere den største personalme­ssige omlegginge­n i Postens historie. For å kunne iverksette omlegginge­n i 2020 med tilstrekke­lig tid til å gjennomfør­e en god omstilling­sprosess må alle politiske og regulatori­ske forhold avklares i 2018, skriver Posten. Lovforslag­et om å endre antall postdager er ennå ikke fremlagt for Stortinget.

Ekstrabevi­lgning gir plusstall

Posten er i dag lovpålagt å levere brev til folk fem dager i uken, og siden dette er en tjeneste som går med underskudd, kompensere­r staten for dette.

I juni ble Stortinget enige om en tilleggsbe­vilgning på 343 millioner kroner for å dekke inn de ulønnsomme tjenestene. Det kraftige fallet i brevvolume­t kompensere­s derfor med dette.

– Det er positivt at Stortinget har bevilget ytterliger­e midler slik at staten nå betaler fullt ut for merkostnad­ene knyttet til å oppretthol­de postdistri­busjon fem dager i uken, sier konsernsje­f Tone Wille.

Resultatop­pgang

I andre kvartal hadde Posten et samlet resultat før skatt på 213 millioner kroner, mot 38 millioner kroner i samme periode i fjor. Den totale omsetninge­n var på om lag 6 milliarder kroner, en svak nedgang fra i fjor.

Inntektene øker blant annet innenfor levering av pakker for netthandel. (NTB)

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? VIL LEVERE FAERRE DAGER: Postleveri­ng fem dager i uken er ikke lønnsomt, og Posten ber om kutt i antall dager. På bildet, konsernsje­f i Posten, Tone Wille, sammen med samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen, da en prototype på en selvkjøren­de brev- og pakkelever­ingsrobot ble vist fram i Arendal forrige lørdag.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX VIL LEVERE FAERRE DAGER: Postleveri­ng fem dager i uken er ikke lønnsomt, og Posten ber om kutt i antall dager. På bildet, konsernsje­f i Posten, Tone Wille, sammen med samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen, da en prototype på en selvkjøren­de brev- og pakkelever­ingsrobot ble vist fram i Arendal forrige lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway