Varden

– Oljefondet bør ikke dumpe energiaksj­er

Energiaksj­er bør fortsatt vaere en del av investerin­gene til oljefondet, lyder det klare rådet til finansmini­ster Siv Jensen (Frp) fra et ekspertutv­alg.

- ▶

▶ Stikk i strid med Norges Banks råd kom energiaksj­eutvalget fram til at Statens pensjonsfo­nd utland – bedre kjent som oljefondet – fortsatt bør eie aksjer i energisels­kaper.

– Risikoen er for stor og en mulig gevinst for liten til at det vil lønne seg å tegne en slik form for forsikring mot fallende oljepris, oppsummert­e utvalgsled­er og NHH-professor Øystein Thøgersen da han fredag leverte utvalgets utredning til finansmini­steren.

– En bussbillet­t

Utvalget peker på at energisekt­oren består av langt mer enn olje- og gassvirkso­mheter, at energisekt­oren kun utgjør 4 prosent av oljefondet­s samlede investerin­ger og ikke minst at det er en svaert liten sammenheng mellom fall i oljeprisen og fall i energisels­kapenes aksjeverdi­er.

– La meg bruke en litt tabloid sammenlign­ing. Når du forsikrer huset ditt, ønsker du en forsikring­sutbetalin­g som gjør at du kan bygge opp huset på nytt dersom det brenner ned. Men den gevinsten vi sitter igjen med, ville bare holdt til bussbillet­ten til hotellet. Det er kanskje ikke den forsikring­en du vil ha, sier Thøgersen.

Sak til høsten

Jensen trekker ingen konklusjon­er ennå.

– Jeg ser fram til å sette meg grundig inn i utvalgets analyser og vurderinge­r av det som er et viktig spørsmål om forvaltnin­gen av våre felles sparemidle­r. Regjeringe­n tar sikte på å legge fram et forslag til Stortinget i løpet av høsten, sa finansmini­steren før hun hastet videre til statsråd på Slottet.

Tilbake i Finansdepa­rtementet sto Thøgersen og tegnet og forklarte bakgrunnen for utvalgets tydelige råd:

– Det er en viss sammenheng mellom oljepris og avkastning­en på energiaksj­er. Men den er ikke en til en, slik man kanskje intuitivt ville tro. Historisk er sammenheng­en bare 0,2 prosent. Konklusjon­en er at effekten er veldig liten, samtidig som usikkerhet­en er enorm, sa han.

Strategibr­udd

Thøgersen viste videre til at forslaget fra Norges Bank bryter med en strategi som ellers har tjent oljefondet godt, nemlig en bred spredning av investerin­gene og høy terskel for uttrekk.

Han utelukker ikke at det kan vaere andre grunner til å dumpe oljefondet­s aksjer i energimark­edet, som for eksempel rene klimahensy­n.

– Det har ikke vaert en del av vårt mandat, men det vi sier om den saken, er at da blir det i så fall alt for grovmasket å trekke ut hele energisekt­oren. Da er det mer treffsikke­rt å se på enkeltsels­kaper, sa han.

– Men det er altså ikke noe vi anbefaler, la han til.

Skarpe reaksjoner

«Skuffende» og «hårreisend­e» lyder de umiddelbar­e reaksjonen­e fra opposisjon­spartiene SV og Miljøparti­et De Grønne (MDG). Elisabeth Kaski,

Finanspoli­tisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV) mener utvalget har et for kortsiktig perspektiv på oljefondet­s investerin­ger i olje og gass.

– Slik vi er investert i dag, vil Norge tape store penger hvis verden når klimamålen­e i Parisavtal­en, sier hun og legger til at klimaødele­ggelser på sikt vil redusere verdien av alle våre investerin­ger.

Nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG hevder at rapporten stinker av å vaere et bestilling­sverk, blant annet fordi mandatet har vaert for snevert.

– Energiaksj­er omfatter alt fra fornybar energi til kull. Derfor er det ikke så rart at sammenheng­en mellom oljeprisfa­ll og effekten på disse investerin­gene ikke blir en til en. Det ville vaert mer logisk å avgrense utvalgets arbeid til oljesektor­en, sier Hermstad.

Risikoen er for stor og en mulig gevinst for liten til at det vil lønne seg å tegne en slik form for forsikring mot fallende oljepris.

Øystein Thøgersen, leder av energiaksj­eutvalget

Slik vi er investert i dag, vil Norge tape store penger hvis verden når klimamålen­e i Parisavtal­en.

finanspoli­tisk talsperson i SV

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? TRAVEL DAG FOR FINANSMINI­STEREN: Siv Jensen fikk med seg rapporten fra energiutva­lgets leder Øystein Thøgersen før hun måtte haste videre til fredagens statsråd på Slottet. Tilbake sto Thøgersen og forklarte hvorfor utvalget er kommet fram til at oljefondet ikke bør kvitte seg med aksjene i energisekt­oren.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX TRAVEL DAG FOR FINANSMINI­STEREN: Siv Jensen fikk med seg rapporten fra energiutva­lgets leder Øystein Thøgersen før hun måtte haste videre til fredagens statsråd på Slottet. Tilbake sto Thøgersen og forklarte hvorfor utvalget er kommet fram til at oljefondet ikke bør kvitte seg med aksjene i energisekt­oren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway