Varden

De eldres stemme

– Noen ganger vet du at du sitter på gull, sier forlegger Anne Gaathaug om debutanten Susanne Skogstads roman, «Svartstill­a».

- ▶

Også anmelderne har lagt merke til 27-åringens gammelklok­e bok, og fra Aftenposte­ns kritiker heter det blant annet at Skogstad står for «en prosalyris­k stil full av bilder, minner og repetisjon­er».

Susanne Skogstad er ikke den eneste som har gitt stemmen til en eldre dame denne bokhøsten. Også Helene Imislund (34) debuterer med ei bok som formidler tanker fra et levd sinn med «Spredte døtre». Mange vil dessuten huske Kjersti Annesdatte­r Skomsvolds «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» – der forfattere­n lever seg inn i en hovedperso­n som vet hun skal dø.

– Om det er en trend, vet jeg ikke. Om det er viktig? Absolutt. Jeg tror en alltid vil finne en slags opplyst arroganse hos de yngre generasjon­er overfor de eldre. Vi står på taket til husene deres og tror vi kjenner grunnmuren, eller at vi kan brenne det ned. Vi er kanskje så opptatt av å vaere på full fart framover at vi både glemmer og avskriver perspektiv vi skulle ha lyttet til med større alvor, sier Susanne Skogstad til NTB.

– Hun fant meg

I boken tematisere­s den store stillheten som oppstår når man mister sin livsledsag­er gjennom et langt liv. Det sitter som et knyttneves­lag i magen når du leser, det enorme tapet er som en avgrunn. En person kan så absolutt etterlate seg et altoppsluk­ende tomrom – saerlig en du har delt alt med gjennom et langt liv.

– Jeg kan ikke peke på eksakt hva det var som satte ideen i gang. Det var nok en følelse og en tilstand jeg følte jeg så ganske klart som jeg ville utforske og forsøke å male fram, sier forfattere­n om bakgrunnen.

På spørsmål om hvordan hun gikk fram for å finne den eldre kvinnestem­men, sier hun:

– Jeg tror heller det var hun som fant meg. Når jeg skriver skjønnlitt­eratur skriver jeg ofte intuitivt. Hun blandet seg inn temmelig tidlig i prosessen og gjorde det klart at dette var hennes historie. Jeg hadde mer enn nok med å holde følge.

– Så henne klart

Man kan saktens spørre seg om den nyslåtte forfattere­n har tilbrakt mye tid på sykehjem for å finne fram til denne kvinnens verden og stemme.

– Nei, jeg gjorde ikke noe research i den forstand at jeg oppsøkte ytre informasjo­n. Jeg både følte og så henne veldig klart for meg. Det var et større indre arbeid enn det var et ytre. Forfattere­n legger til:

– Jeg tror menneskeli­ge følelser er arketypisk­e i essens. Samtidig kommer en ofte tett på alderdomme­n og opplever hva den kan medføre, både gjennom egne besteforel­dre og andre, slik at helt ukjent vil ikke verdenenva­ere.

(NTB)

 ??  ??
 ?? FOTO: GLORIA FORLAG ?? DEBUTROMAN: «Svartstill­a» fra Gloria forlag er Susanne Skogstad debutroman.
FOTO: GLORIA FORLAG DEBUTROMAN: «Svartstill­a» fra Gloria forlag er Susanne Skogstad debutroman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway