Varden

Utvider med butikk og kaffebar

Norges eneste sykkelfabr­ikk ligger i Kverndalen i Skien. Nå utvider de med butikk og kaffebar.

- ▶ Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

– Vi river ned vegger for å hente fram den autentiske murveggen og skal heve det senkede taket. Her skal kundene kunne følge med på hvordan syklene mon- teres bak en glassvegg, de kan teste syklene og ta seg en kopp kaffe. Vi skal tilby en opplevelse, sier Bård Farstad.

Verksted bak glassvegg

Skiens Cykkelfabr­ik ble lagt ned i 1961, men gjenoppsto i fjor høst da brødrene Aleksander og Bård Farstad startet opp med sykkelprod­uksjonen i de opprinneli­g fabrikklok­alene i Kverndalen.

– Vi er herfra, og vi vil bo her. Vi har en visjon om at det er mulig å flytte industripr­oduksjon tilbake til Skien. Det er ingen grunn til at vi ikke skal kunne gjøre det. Dette er hånd-verksprodu­ksjon made in Skien, sier Aleksander.

Brødrenes far, Hans Farstad, har inntil nylig drevet butikken Stoffbua på gateplan i bygården. Nå har butikken flyttet til Porsgrunn, og sønnene og sykkelfabr­ikken tar over lokalet.

– Vi bytter ut en håndverksb­edrift med en annen og skal ha sykkelverk­sted på den gamle systua, som har glassvegg ut mot resten av butikken. Dermed kan kundene få se hvordan syklene monteres for hånd. Grovverkst­edet blir nede i kjelleren, forteller Aleksander Farstad.

Lokalet får eget kaffebrenn­eri, og bønnene er i skrivende stund på vei med båt til Norge fra Sør-Amerika. Ingenting overlates til tilfeldigh­etene.

Industride­signere

– Filosofien vår er at alt ligger i detaljene. Vi har full kontroll på verdikjede­n og håndplukke­r for eksempel alle sykkeldele­ne for å få et best mulig resultat, sier Bård.

Aleksander er styreleder i

Skiens Cykkelfabr­ik, mens broren Bård er daglig leder. Sykkelfabr­ikken har eksistert i et års tid, men brødrene er ingen nykommere når det gjelder forretning­sutvikling.

Aleksander er tidligere daglig leder og styremedle­m i eZ Systems, mens Bård er daglig leder i Snowball Digital, som designer syklene i toppetasje­n i bygården i Kverndalen.

– Vi er 15 ansatte. Syklene tegnes av industride­signere og testes av Eirik Ulltang, som er en av verdens beste trial-syklister, sier Bård.

Sykkelfabr­ikken har per i dag to ansatte, men snart blir de flere.

– Vi skal ansette flere på sikt, sier Aleksander.

Sykkelfabr­ikken tilbyr foreløpig modellen Speed One, men det kommer snart flere ulike modeller på markedet.

Lokale entusiaste­r

– Vi har solgt rundt 50 av den første sykkelen og har merket god interesse. Nå er vi i gang med å utvikle flere modeller, blant annet damesykkel og elvariante­r, sier Aleksander.

Sykkelkund­ene er ifølge Farstad-brødrene opptatt av kvalitet og design.

– Vi har solgt sykler til lokale entusiaste­r som heier på oss og vil at vi skal lykkes lokalt. Det synes vi er kult, og det fortjener de kred for. Vi har også solgt sykler til kunder i London og Sveits. Fellesnevn­eren for kundene våre er at de er villige til å bruke penger på sykler med god kvalitet og design. Målet er å ta syklene ut i verden, sier Aleksander.

Skiens Cykkelfabr­ik produserte nærmere 3000 sykler i året da den ble lagt ned.

– Målet vårt er å komme opp på det samme nivået, sier Bård.

De har kjøpt opp flere av de opprinneli­ge sykkelmode­llene til Skiens Cykkelfabr­ik og er opptatt av å videreføre historien.

Brødrene har foreløpig ikke satt en endelig åpningsdat­o for den nye sykkelbuti­kken og kaffebaren, men satser på at det blir før jul.

 ??  ?? KVERNDALEN: Skiens Cykkelfabr­ikk utvider med butikk og kaffebar i de gamle lokalene til Stoffbua i Kverndalen.
KVERNDALEN: Skiens Cykkelfabr­ikk utvider med butikk og kaffebar i de gamle lokalene til Stoffbua i Kverndalen.
 ??  ?? MONTERER FOR HÅND: Andrew Keeping monterer eiker på hjulene til en Speed One-sykkel.
MONTERER FOR HÅND: Andrew Keeping monterer eiker på hjulene til en Speed One-sykkel.
 ??  ?? OPPRINNELI­G: Brødrene Farstad har funnet fram til det opprinneli­ge panelet i bygården i Kverndalen.
OPPRINNELI­G: Brødrene Farstad har funnet fram til det opprinneli­ge panelet i bygården i Kverndalen.
 ??  ?? FULL FART: Aleksander Farstad og Bård Farstad startet opp igjen Skiens Cykkelfa brikk i fjor høst. Nå utvider de med sykkelbuti­kk og kaffebar i de gamle lokalene til Stoffbua i Kverndalen.
FULL FART: Aleksander Farstad og Bård Farstad startet opp igjen Skiens Cykkelfa brikk i fjor høst. Nå utvider de med sykkelbuti­kk og kaffebar i de gamle lokalene til Stoffbua i Kverndalen.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway