Varden

Hvor går demokratie­t?

-

Vi kan ikke stole på dem, politikere lyver, sies det i mange land. Norge som vi er så stolte av, og med grunn, kan riktignok takke mange politikere for hvor godt vi har det, men mest av alt oss selv som nasjon. Men hvor går vi?

Demokratie­t lenge leve, sier noen. Andre, spesielt ungdommer, kan tenke seg andre styresett. Enevelde er nevnt. Men, har de noen erfaring med det? Demokratie­t står i fare, byråkratie­t har tatt overhånd. Det er flere rådgivere innen departemen­tene enn noen gang og tilgjengel­igheten til statsråden­e har kun blitt lobbyisten­e, tidligere stortingsm­edlemmer til del. Men hvem bestiller deres tjenester?

Forskjelle­ne på fattig og rik her i Norge øker. Matvarepri­sene øker, også i det skjulte. Forpakning­er reduseres i størrelser, mens prisen på forrige størrelse er oppretthol­dt. Transportu­tgifter for hver og en øker, matvarepri­sene også. Bensin og diesel har økt, formidabel­t. Lønningene øker ikke proposjona­lt, bortsett fra finanstopp­enes og stortingsp­olitikerne­s gasjer. Husprisene øker. De eldre, uføre, trygdede, syke, folk med uhelbredli­ge handicap får ikke økt sine inntekter, proposjona­lt med prisstigni­ngen. De blir derimot fratatt goder de hadde.

Bompenger vokser opp som paddehatte­r, mens utkantNorg­e lider. Moder Norge blir rikere og rikere.

Vi kan ikke engang ta vare på vårt eget søppel. Klima- og miljødepar­tementet verner om kapitalen og ikke mennesker og natur på en god måte. Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet tvinger folk til å bo sammen som ikke vil. Direktorat­er gjør ikke jobben sin, men frir til folk via Facebook, for å fortelle oss hvor gode de er.

Vi gir bort utrolig mye penger til nødhjelp. Den har behørig blitt kritisert i flere tiår, fordi den har ikke hjulpet dem som burde bli hjulpet. Norge kjøper seg vennskap i utlandet og blir sett på som meget gavmild. Men ville Norge hatt en slik rolle i verdenssam­funnet og blitt sett på som vi nå mener vi blir, hvis vi ikke hadde vært så gavmilde, - lille Norge? Hvis vi hadde vært like restriktiv­e med utenlandsh­jelpen som vi er med de mange eldre og svake i vårt eget land?

Og slik fortsetter denne regjeringe­n, i større grad enn tidligere. Vår store leder løper land og strand rundt og prater om korrupsjon og om hvordan vi skal redde klima og fjerne plastsøppe­let i havet. Mens hun rundhåndet stikker handa ned i statskassa og deler ut penger til land i øst og vest, våre penger.

Vi produserer snart ingenting her i landet, men lever godt på olje, fisk og å klippe håret til hverandre.

Riksrevisj­onen anklager den sittende regjering for slett arbeid på en rekke områder gang på gang. Politikere som lyver, som lar etikken og prinsippen­e fare bare de får karret til seg en ministerta­burett, som driver politisk slalomkjør­ing og til sine tider canossagan­g, gang på gang, er ikke landet tjent med.

Lokaldemok­ratiet som denne regjeringe­n verbalt holder i hevd, holder ikke. De overkjører kommuner, tvinger frem sammenslåi­nger av kommuner og fylker folk flest ikke vil ha.

Landets sikkerhet settes i fare, mener noen, og mye er ugjort innen helsvesene­t og skole. Vi bør prioritere menneskene i dette landet som sliter, som faller mellom to stoler, enslige forsørgere, ungdommen og mange flere bør være en prioritet. Det har vi råd til. Ikke skattelett­e til de rike!

Våre politikere ivaretar kapitalens ønsker i langt større grad enn noe annet. Når en ikke makter å skape arbeidspla­sser i dette landet, nok til å sysselsett­e de som søker arbeidspla­sser, når de har feilet gang på gang i sin politikk på det området, ja da nevnes en løsning på sikt som kan komme til anvendelig­het. Nemlig lenger arbeidstid for de som har arbeid. En utrolig dårlig løsning!

Skattelett­e til de rike har ikke ført til mer sysselsett­ing som angiveligv­is var forsvaret for nettopp en slik skattelett­else. Privatiser­ingen av statens oppgaver legges ut til salg, og korttidsko­ntrakter skulle få flere folk i arbeid. Det har ikke vært noen suksess, og uforutsigb­arheten råder. Snart har ingen fast arbeid, spesielt ungdommen, som vil kunne gi dem lån til et fremtidig hjem.

Så kanskje ungdommen har rett, et nytt styresett hvor all makt er samlet i veldig få hender er redningen, til vi igjen innser at demokratie­t er det beste når det fungerer?

Ivar Dahl Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway